Afbeelding
Foto: Aangeleverd

VVD-lijsttrekker Hans van Vierssen: ‘Meer woningen bouwen voor onze inwoners’

Algemeen 552 keer gelezen

BUREN • Om Buren leefbaar te houden is het volgens de lijsttrekker van de VVD, Hans van Vierssen (56), zaak om meer woningen te bouwen voor de inwoners uit de gemeente. “We willen als VVD vol gas geven op woningbouw.”

Het bouwen van meer woningen is een belangrijk punt voor de VVD van de gemeente Buren. Van Vierssen wil dat de gemeente - om uit de huidige woningcrisis te komen - doorpakt op het fenomeen flexwoningen.

Snel en goedkoop
De lijsttrekker stelt dat het daarbij kan gaan om iedere soort woning: standaard bouw, tiny houses en prefab. “Alles is wat dat betreft mogelijk. Zo kunnen we snel en goedkoop bouwen. Bovendien valt dit binnen de heersende wetgeving. Flexwoningen mag je namelijk neerzetten zonder dat de grond de bestemming ‘wonen’ draagt. Zolang we maar de afspraak maken dat de flexwoningen er maximaal vijftien jaar blijven staan.”

De VVD vindt het van het hoogste belang dat de gemeente deze vorm van bouwen gaat steunen en faciliteren. “Het bouwen van flexwoningen vinden wij ook een uitstekende manier om een betere doorstroom op gang te krijgen voor met name de jeugd en onze senioren. Zelfs voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne kan dit een prachtig middel zijn om in te zetten.”

Kaders
Deze plannen vallen binnen de kaders van de twaalf jaar oude Crisis- en herstelwet. Deze wet versnelt enerzijds de procedures voor grote projecten, maar handhaaft anderzijds de noodzakelijke waarborgen voor zorgvuldige besluitvorming.

“Wij zijn ervoor om deze te benutten voor onze inwoners. Daarnaast zijn we ook voor het vol gas geven op de reguliere woningbouw,” zegt Van Vierssen. Hij plaatst daarbij wel de kanttekening dat nieuwbouw gasloos is en ‘dusdanig dat we rekening houden met duurzaamheidseisen als voldoende zonnepanelen’. 

“Ook is het zaak dat we met het bouwen van woningen rekening gaan houden met het tegengaan van hittestress en een deugdelijke waterafvoer.” Dit betekent ruimte inbouwen voor wadi’s en de omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. “Dat is meteen goed voor de biodiversiteit.”

Cruciaal
Van Vierssen noemt woningbouw cruciaal voor de leefbaarheid van alle kernen in de gemeente Buren. “Al zouden jongeren het financieel rond krijgen, dan nog is er geen huis beschikbaar. Er zijn gewoon te weinig betaalbare woningen. Ook zijn er legio studenten met een studieschuld. Hoe gaan zij onderdak vinden zonder dat we voor betaalbare woningen zorgen? De effecten daarvan zijn dat zonder jeugd in onze kernen de aanwas van kinderen uitblijft, daardoor gaan de scholen dicht en trekt de middenstand weg. Als je de kernen leefbaar wilt houden, dan moet je huizen bouwen.” De VVD is van mening dat de gemeente hierbij maatwerk hoort te leveren en dit gedeeltelijk aan de markt overlaat.

Extra investeringen
De VVD zet in op de bouw 1.400 woningen in de komende acht jaar. “Eigenlijk zouden we er 2.000 willen laten neerzetten tot 2030. We hebben echter zorgen over de beschikbare capaciteit van het ambtenarenapparaat voor het verlenen van alle vergunningen. Daarin zijn wat ons betreft extra investeringen gewenst,” stelt de lijsttrekker. “Ook zouden we graag zien dat de gemeente een actiever grondbeleid gaat voeren om in de nijpende woningbehoefte te voorzien.”

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden