Op zaterdag 9 oktober, tijdens de open dag, kunnen onder meer eigen vondsten worden gedetermineerd.
Op zaterdag 9 oktober, tijdens de open dag, kunnen onder meer eigen vondsten worden gedetermineerd. Foto: aangeleverd

Nieuw Archeologisch Centrum Zoelen opent

Algemeen 912 keer gelezen

zoelen • Een nieuw Archeologisch Centrum Rivierenland wordt op zaterdag 9 oktober geopend op Sportcomplex Zoelen. De openingshandeling wordt om 14.00 uur verricht door Gajus Scheltema, voorzitter van de Nederlandse Archeologische Vereniging AWN. Een ieder kan tussen 10.00 en 17.00 uur tijdens deze open dag kennis komen maken met archeologie. 

“Het doel van het centrum is dat amateurarcheologen er samenkomen, registreren en determineren”, zegt Andre van Ingen, voorzitter van het onlangs opgerichte Archeologisch Centrum Rivierenland. “In het centrum krijgt de jeugd een bijzondere plek. Waarom? Daar is maar één antwoord op: als we dat niet doen, dan is over vijftien jaar de ervaring weg.”

Het Rivierengebied en de Bommelerwaard behoren tot de rijkste archeologische gebieden van Nederland. Al meer dan vijftig jaar wordt er door amateurarcheologen gezocht naar resten uit het verleden. Dit is met name gedaan door de BATO (Beoefenaren Archeologie in Tiel en Omgeving), de werkgroep archeologie van de Oudheidkamer, de Historische Kring Kesteren & Omstreken en de AWN, afdeling 15. 

De leden van de vereniging Archeologisch Centrum Rivierenland werkten een aantal jaren samen met Streekmuseum Baron van Brakell, maar sloegen onlangs een eigen weg in. 

Het gaat vaak om zeer gedreven zoekers, die overal opduiken waar grondwerkzaamheden zijn. Al vele jaren was er behoefte aan een eigen locatie, waar de amateurs en geïnteresseerden bijeen kunnen komen. In het afgelopen jaar is door een groep gezocht naar een locatie. Die is nu dus gevonden op aan de Uiterdijk 12 in Zoelen.

Gelijktijdig is er gewerkt aan de toekomst. Ook onder archeologen vindt er vergrijzing plaats. En hoe vind je nieuwe jeugdleden? Annemarie Walravens is in juni begonnen met een Jeugdgroep archeologie in de Openbare lager school de Sterappel in Lienden. De belangstelling is uitermate groot. Annemarie werkt nu aan een jeugdgroep in de Neder-Betuwe én aan een jeugdgroep in Zoelen. De leeftijd van de geïnteresseerde kinderen ligt tussen de 8 en de 14 jaar.

Voor het opstarten kan de vereniging nog wel wat extra financiële middelen gebruiken. Deze zullen onder andere worden besteed aan het opknappen en inrichten van het verenigingsgebouw. Ook gaat het Archeologisch Centrum Rivierenland lezingen verzorgen en werkgroepen organiseren. 

De vereniging hoopt na een tijdje genoeg actieve leden en donateurs te hebben die het Archeologisch Centrum Rivierenland financieel voldoende kunnen ondersteunen.

Zaterdag zijn er diverse activiteiten, zoals het maken van een Romeinse geldbuidel, zoeken met een detector, registratie van vondsten in de nationale database en determineren.


Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden