Foto:

Hoe is het nu met onze Frans?

  •   keer gelezen

Wie aan Tiel denkt, denkt aan Flipje. Volgens Frans Duijts is Flipje dan ook de meest prominente Tielenaar. Maar als we kijken naar die titel vertaald naar het heden en met een levende persoon voor ogen dan zal niemand verbaasd zijn als ‘onze Frans’ daarvoor genomineerd wordt.


Door Marjon de Lange

Tiel - “Afgelopen jaar was zakelijk gezien heel erg goed”, vertelt Frans, ‘’er waren veel optredens zoals op bedrijfsfeesten, ik timmer goed aan de weg als presentator, dat gaat me steeds beter af en ik mocht eigen programma’s presenteren bijvoorbeeld ‘Maatje Gezocht’ voor het Oranjefonds, ik deed veel met Peter Beense en Django Wagner samen en op dit moment ben ik druk met het programma ‘Kerst vier je samen’ van Omroep Gelderland. Dat presenteer ik samen met Sonja Booms.” De poster daarvan is overal in Gelderland op bushokjes te zien. “Mensen vragen me of ik nu ook al met de bus ga”, lacht Frans.

Hoogtepunten

Als hoogtepunt van 2018 noemt hij zijn optreden in het Ziggo-dome. “Dat is heel bijzonder om te doen, met een symfonisch orkest erbij en afdalen van zo’n grote negen meter hoge showtrap. Voor groot publiek optreden blijft mooi, in het Ziggo-dome waren ongeveer 17.000 tot 18.000 man aanwezig. Op Koningsdag trad ik ook op voor zo’n groot publiek, wel 40.000 tot 50.000 man, dat was in Breda tijdens een show van 538. Dat was overigens niet het grootste publiek waar ik voor opgetreden heb, een paar jaar terug in Amsterdam zong ik voor 140.000 tot 150.000 toeschouwers, dat was in de tijd dat we nog Koninginnedag vierden.”
Zijn Tielse hoogtepunt was zijn optreden op het Tielse Smartlappen-festival. “Gewoon op de Groenmarkt in Tiel, knus, kleinschalig én een thuiswedstrijd.” Ook leuk om te noemen is het optreden dat hij bij twee van zijn dochters op school verzorgde. “Jolanda van 13 en Wilhelmina van 12 zitten op de Lingeborgh in Geldermalsen, de school had een Hollandse Avond georganiseerd, we hebben hier en daar wat geschoven in mijn agenda en het voor elkaar gekregen dat ik daar paar liedjes kon zingen. Mijn dochters zeggen natuurlijk vaak dat ze het maar niks vinden dat papa beroemd is, maar daar op zo’n school zie je dan toch duidelijk dat ze trots zijn, ze stonden vooraan en lieten blijken dat ze erbij hoorden!”

Afscheid

Dieptepunt van het jaar was natuurlijk het afscheid van zijn vader, pas 68 jaar oud. “We zagen het niet aankomen, het was onverwacht en kwam hard aan. We hebben geprobeerd mijn vader de allermooiste uitvaart te geven en al zijn wensen in vervulling te laten gaan. Dat lukte met grote dank aan uitvaartverzorger Van Kampen, zij hebben een uitmuntende prestatie geleverd. In totaal waren er wel zo’n 600 man naar de condoleance, dienst of uitvaart gekomen, het is allemaal erg langs me heen gegaan. Het gaat helaas nog steeds niet goed met mijn moeder. Ze heeft het nog erg zwaar en kan het allemaal nog niet verwerken. Wat wil je ook, twee weken na mijn vader is ook mijn opa van moeders kant gestorven. Stonden we binnen twee weken tijd alweer op de begraafplaats. Gelukkig zijn mijn zussen Alie en Door dag en nacht om haar heen, de rest van de familie steunt haar natuurlijk ook, kinderen en kleinkinderen.”

Kerstmis

Kerst viert Frans altijd thuis, met zijn familie. “Zelfs al zou ik 100.000 euro krijgen voor 20 minuten optreden, dan deed ik het nog niet. Ik werk het hele jaar keihard, maar die dagen niet. Dan ben ik er voor mijn gezin, voor mijn familie. De ene dag gaan we naar mijn moeder en de andere dag naar mijn schoonouders, lekker ouderwets. Met Oud&Nieuw ben ik ook gewoon thuis hoor, maar dat was niet altijd zo, ik ben ook wel eens voor een optreden in Curacao geweest, mijn eis was toen wel dat mijn gezin ook mee kon gaan, zodat we met de jaarwisseling bij elkaar zijn. Dit jaar doe ik dat niet hoor, ook vanwege mijn moeder, maar als ma ook mee zou gaan dan zou ik het nog niet weten, misschien dan toch wel…”

Binnenkort

Het is al weer 15 jaar geleden dat hij doorbrak als Frans Duijts. Daarvoor timmerde hij aan de weg met het repertoire van Andre Hazes. “Na het overlijden van Hazes (in 2004) wilde ik mezelf zijn, uit respect voor André imiteerde ik hem niet meer. In 2005 kon ik het liedje ‘jij denkt maar dat je alles mag van mij’ opnemen. Dat werd in 2007 een grote hit.
Het nieuwe jaar begint meteen weer goed voor Frans. Op 11 januari heeft hij een optreden in de Effenaar in Eindhoven samen met zijn ‘’Echte Vrienden’. Volgens de aankondiging van het theater ‘Een gezellig feest met de volkse zwaargewichten’. Frans vertelt dat dit het enige live concert in 2019 van de drie vrienden is. “Django, Peter en ik zingen onze gezamenlijk hits maar ook onze solo-nummers. Ik mag niet te veel zeggen, maar er worden ook verrassende elementen aan de show toegevoegd.” Verder komt er volgend jaar ook weer een nieuwe liedje uit, een echt Frans-Duijts-nummer, oer-hollands en er komt later in het jaar ook een eigen concert.”

Trouw aan Tiel

Frans voorspelt dat hij nog wat leuke verrassingen voor Tiel heeft, we zullen ze moeten afwachten want hij kan het nog niet verklappen.

Hij blijft wel trouw aan Tiel. “Ik hoef niet weg, Ik kan gewoon hier over straat hoor, natuurlijk is het af en toe wel even een praatje maken, een handtekeningetje uitdelen, maar dat heb ik Amsterdam ook, ik neem er gewoon de tijd voor, het hoort erbij, het is toch de erkenning van je vak.”

Tenslotte zijn wens voor onze lezers voor het nieuwe jaar: “Laten we hopen dat we allemaal gezond blijven en dat iedereen een maatje in de buurt heeft, want alleen op de wereld ben je niks en kun je niks.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier