Filmcoach Jeroen tijdens de opnames
Filmcoach Jeroen tijdens de opnames (Foto: Eva de Kam)

Basisschool den Aldenhaag maakt kinderrechtenfilm op Youtube

  •   keer gelezen

Basisschool den Aldenhaag uit Zoelen doet dit schooljaar mee aan het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF). Voor dit landelijke filmproject bedenken en maken kinderen uit de bovenbouw zelf een film over kinderrechten. Alle films gaan in première op het populaire YouTube kanaal van het project. De films met de meeste views winnen een plek in de grote KRFF-finale, eind juni.


Zoelen - Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF) is het grootste filmeducatieproject voor Nederlandse basisscholen. Leerlingen uit bovenbouwgroepen zetten hun ideeën over kinderrechten om naar een korte speelfilm, die in première gaat op YouTube. Iedere donderdag is er een nieuwe kinderrechtenfilm te bewonderen op het KRFF-kanaal. De films die het langste zijn bekeken winnen een finaleticket, waarmee de hele klas naar de grote finale van het KRFF mag.

De leerlingen van groep 6,7 en 8 van den Aldenhaag hebben allemaal een verhaal geschreven met daarin een kinderrecht. De filmcoach was zo onder de indruk van deze verhalen dat hij heeft gekozen om deze verhalen in dichtvorm te verwerken tot een filmscript waarin alle kinderen een rol hebben. De verhalen in dichtvorm hebben een vreemd, verrassend einde in de stijl van Roald Dahl, vandaar ook de titel “vreemde verhalen”. Hun kinderrechtenfilm “vreemde verhalen” beleeft op donderdag 27 december op 16.00 uur haar première op YouTube. Uiteraard hoopt de klas op zoveel mogelijk views, om zo een finaleplek in de wacht te spelen.

Alle kinderrechtenfilms zijn te bekijken op het KRFF YouTube kanaal. De videowebsite is geliefd onder kinderen en staat in de top 250 van best bekeken Nederlandse YouTube kanalen. De films op het kanaal zijn bij elkaar al meer dan 53 miljoen (!) keer bekeken. Daarnaast haakt het KRFF-kanaal met speciale afspeellijsten aan op actualiteiten. Zo staan er in eerste week van mei kinderrechtenfilms over leven in vrede en vrijheid centraal. En tijdens landelijke of gemeentelijke verkiezingen is er een speciale lijst met films over verkiezingen, democratie en vrijheid.

Kinderen in Nederland worden door het KRFF-project op creatieve wijze bewust gemaakt van kinderrechten in de wereld. De klas leert in interactieve, online lessen alles over camerashots, scripts, storyboards en camera-acteren. Ook krijgen ze les over het internationale Kinderrechten Verdrag, waaruit ze een kinderrecht kiezen om te verfilmen. Het filmproject eindigt met een grootse finale op vrijdag 28 juni 2019 in een grote bioscoop.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten