Bijzondere Tielenaar Bram Verseveld gaat iedere ochtend met zijn rollator op pad om zwerfafval te verzamelen, hij is een voorbeeld voor velen
Bijzondere Tielenaar Bram Verseveld gaat iedere ochtend met zijn rollator op pad om zwerfafval te verzamelen, hij is een voorbeeld voor velen (Foto: )

‘Deze week alweer drie zakken vol’

  •   keer gelezen

Al ruim zes jaar verzamelt Bram Verseveld zwerfafval in de Tielse binnenstad. Hij staat iedere ochtend heel vroeg op en maakt dan zijn rondje. Sinds twee jaar met een rollator, ook dat weerhield hem niet van zijn goede werk, hij bindt er gewoon een emmer op vast.


Marjon de Lange

Tiel - “Afgelopen vrijdag zijn er bij mij drie grote zakken vuil opgehaald”, vertelt Bram (68 jaar), en nu is het woensdag en heb ik alweer bijna drie zakken vol hier staan. Je wilt niet weten wat ik allemaal vind. Maar het meeste zijn toch wel flesjes en pakken drinken. Vaak halfvol, ook veel blikjes en ik heb zelfs wel eens een halfvolle fles bacardi gevonden!” Bram krijgt zijn materiaal van de stichting Duurzaam Rivierenland. Zij zorgen er ook voor dat AVRI het vuil bij hem ophaalt. Bram gaat zeven dagen per week op pad in zijn strijd tegen zwerfvuil. Hij maakt vaak nog voor vijf uur in alle vroegte een rondje door de binnenstad, door weer en wind.

Peukjes

Met een soort grijper pakt hij de spullen op van de grond. Ook veel peuken. “Ik rook zelf ook hoor”, gaat hij verder, “maar zal nooit een peuk op de grond gooien. Vanmorgen nog heb ik een hele stapel peuken opgeraapt, had weer eens iemand zijn asbak naast zijn auto geleegd. AVRI haalt peuken niet weg.” Het is ongelofelijk wat hij allemaal aantreft. “Afgelopen zondag, een vol pak yoghurtdrink, maar ook zakken met vleeswaren, ik heb een keer een zak aardappelen gevonden, vijf kilo en heel veel papieren tasjes zoals van McDonald’s, men laat ze gewoon ergens staan.”

Gezondheid

Twee jaar geleden liet zijn gezondheid hem in de steek. Hij kreeg een herseninfarct in de kleine hersenstam en kampt met hartfalen. “Ik ben 10 weken in Vrijthof geweest voor revalidatie. Het was daar erg goed. Fantastische verzorging, lekker eten en uitstekende fysiotherapie.” Zijn vrouw Paula merkt op dat Bram heel erg hard voor zijn herstel gevochten heeft. “Ik zat in de rolstoel maar weigerde de voetsteunen, ik wilde mijn benen gebruiken om vooruit te komen. Zodra ik kon ben ik meteen weer afval gaan verzamelen, dan maar met een rollator.” Het is zijn levenswerk.

Sociaal bewogen

Maar hij doet meer. Zoals mantelzorg voor zijn buren. En hij woont op een hoek met achter zijn woning een stelsel van brandgangen, hij houdt dit voor zijn buren schoon en onkruidvrij. Trots laat hij zien tot waar hij in de brandgangen gaat, zijn gedeelte is ‘brandschoon’. Het contrast is groot. “Er stond een keer een dure elektrische fiets hier in het brandgangetje. Na drie dagen heb ik de politie gebeld. Die verwezen mij door naar de gemeente en die zeiden dat ik AVRI moest bellen. Ik heb toen de fietswinkel gebeld, vanaf de sticker, de man van Stylecycles kwam langs. Hij herkende de fiets en zo kon die weer terug naar de eigenaar. Een man van 80 jaar.” Met zijn optimisme en vechtlust is Bram een voorbeeld voor velen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier