• Speciaal voor de Lichtjesavond maakt bakkerij De Jager een troostkoek, Ben de Weerd (r) is er blij mee.
• Speciaal voor de Lichtjesavond maakt bakkerij De Jager een troostkoek, Ben de Weerd (r) is er blij mee. Foto: Aangeleverd

Troostkoek onderdeel Lichtjesavond

Algemeen 417 keer gelezen

LEERDAM • De voorbereidingen voor de Lichtjesavond 'In Liefde Verbonden' voor Leerdam en omgeving zijn in volle gang.

De avond wordt gehouden op donderdag 12 december. Ook dit jaar speelt de Troostkoek weer een rol.

"Het leven is kostbaar. We genieten van de mooie momenten, maar helaas gaan we ook door verdrietige periodes van pijn en gemis heen. Hoe mooi is het dat we op Lichtjesavond de mensen herinneren die we moeten missen."

"Dat we stil mogen staan bij al het moois dat we samen hebben beleefd", zegt uitvaartleider Ben de Weerd die nauw bij de organisatie van de avond is betrokken.

Bakkerij de Jager uit Leerdam maakt ook voor deze Lichtjesavond een bijzondere Troostkoek. Vanaf 28 november zijn de koeken voor een aantrekkelijke prijs te koop in alle winkels van De Jager. Bovendien is de koek tijdens de Lichtjesavond gratis verkrijgbaar bij het gebruik van een kopje koffie op de begraafplaats.

Zichtbaar
De Weerd wijst nabestaanden daarnaast op de mogelijkheid het graf van hun geliefde tijdens Lichtjesavond extra zichtbaar en persoonlijk te maken.

"Ik denk aan de vrouw die bij het graf van haar man staat. De zelfgebakken zandkoekjes zitten in de trommel om ze uit te delen als mensen tijdens de Lichtjesavond langslopen."

"Ze wil met anderen delen dat ze haar man nog elke dag mist, maar ook dat ze samen zo konden genieten van de kleine dingen van het leven. Een zelfgebakken zandkoekje bij een vers bakje koffie. Nu wil ze die koekjes uitdelen. Als eerbetoon aan haar man."

Plantjes
Een ander voorbeeld: "Hij was altijd bezig met plantjes in de tuin. Daarom staat op 12 december zijn graf vol plantenbakjes met bloeiende heide. Zijn dochter deelt viooltjes uit en als vanzelf vertelt ze over haar vader."

En bij het graf van haar oma heeft een kleindochter het gedicht dat op de rouwkaart stond in grote letters in een lijst neergezet. "Op een bijzettafeltje staat een kaars en een bos witte gerbera's, oma's lievelingsbloemen. Daarnaast een mandje met kaartjes. Het gedicht van de rouwkaart staat erop. Kleindochter gunt de troostende woorden ook andere mensen."

De Weerd: "Het is misschien even wennen, maar het mag. Mensen kunnen zo uiting geven aan hun relatie met een overledene. Zo maken we met elkaar ook deze Lichtjesavond tot een heel bijzondere avond."

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden