Logo hetkontakt.nl/leerdam
ingezonden mededeling

Let op grafkosten bij keuze uitvaartverzekering

  •   300 keer gelezen

Het loont om bij het vergelijken en afsluiten van een uitvaartverzekering te letten op de grafkosten in de regio. De grafkosten kunnen namelijk per gemeente en begraafplaats verschillen. Dat blijkt uit een rondgang van Uitvaartverzekering.nl en de grafkostenmeter van Monuta.

Grafkosten zijn de kosten die nabestaanden betalen voor het graf van hun overleden dierbare. Van deze kosten wordt de 'huur' van het graf betaald. Dit noemt men grafrecht. Daarnaast betaalt men voor de begraafkosten en voor onderhoud aan het graf en het grafmonument (indien van toepassing).

Leerdam
In de regio Leerdam liggen de grafkosten op 3.132 euro voor een particulier graf en 1.269 euro voor een algemeen graf. Dat is gemiddeld geprijsd voor Nederland. Buiten deze regio kunnen deze kosten lager of juist hoger liggen. In Eindhoven kost een eigen graf bijvoorbeeld minder dan 2.000 euro en in de gemeente Haarlemmermeer bijna 6.000 euro.

Bij het kiezen van een dekking voor uw overlijdensverzekering kan het daarom raadzaam zijn om de grafkosten van begraafplaatsen in uw woonregio mee te nemen. Als u woont in een duurdere regio kan het lonen om uw dekking te verhogen. Zeker als een begrafenis wenselijk is.  

Soort graf
Daarnaast is het handig om rekening te houden met het soort graf dat u wenst bij de begrafenis. Bij een algemeen graf wordt het lichaam begraven bij maximaal twee of drie anderen. Bij een eigen graf (particulier graf) heeft het lichaam altijd een eigen rustplaats. Daarnaast is de looptijd van een eigen graf 20 jaar, in plaats van 10 of 12 jaar bij een algemeen graf. 
func
 

Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten