Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Ouderling Borsje en Hanneke de Koster met de AED.
• Ouderling Borsje en Hanneke de Koster met de AED. (Foto: Aangeleverd)

Ook Oosterwijk heeft nu een aed

  •   291 keer gelezen

OOSTERWIJK • Ook Oosterwijk heeft een aed. Het apparaat werd onlangs bevestigd naast de ingang van de plaatselijke hervormde kerk.

De plaatsing van de aed is een initiatief van 'HartslagNu Leerdam', dat vorig jaar ontstond na de fusie van 'Hart Veilig Wonen Leerdam' en 'Hartslag Nu'.

Dekkend systeem
Doel van de stichting is om in Leerdam, Schoonrewoerd, Kedichem en Oosterwijk een dekkend systeem te realiseren, vertelt Hanneke de Koster van HartslagNu Leerdam.

Om een aed binnen zes minuten in te kunnen zetten – de eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal - is het nodig dat zich binnen een straal van 500 meter een aed bevindt die zeven dagen per week 24 uur per dag inzetbaar is.

Zodra 112 wordt gewaarschuwd, beslist de medewerker op de centrale of de vrijwilligers van HartslagNu worden gealarmeerd. Als dat het geval is, worden twee personen die zich in de buurt van het 'incident' bevinden gealarmeerd: een gaat naar het slachtoffer, de ander haalt de dichtstbijzijnde aed op.

Vrijwilligers
"Daarom hebben we aed's én vrijwilligers nodig", benadrukt Hanneke de Koster. "We zijn druk bezig om op steeds meer locaties aed's te plaatsen. De volgende kast komt in Kedichem, daarna is de nieuwe huisartsenpraktijk De Wiel aan de Kristallaan aan de beurt."

"Bovendien zijn we op zoek naar vrijwilligers, we kunnen er nog genoeg gebruiken", lacht Hanneke de Koster.

Ze is blij dat nu ook Oosterwijk over een aed beschikt. "Toen het Rode Kruis verhuisde, hebben we contact opgenomen met de kerk. Men reageerde positief en ging direct akkoord."

"Daar zijn we heel blij mee. Van de inwoners krijgen we enthousiaste reacties. Het veiligheidsgevoel is duidelijk toegenomen."

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten