Logo hetkontakt.nl/leerdam

Water in het Lingebos bij Spijk blijkt na onderzoek niet vervuild - waarschuwing voor

  •   630 keer gelezen

SPIJK • Zoals eerder gecommuniceerd is het oppervlaktewater tussen de snelweg A15 en het Lingebos bij Spijk vervuild. Voor dat gebied geldt nog steeds het advies om contact met het grond- en oppervlaktewater te vermijden. Uit metingen van het Waterschap Rivierenland blijkt echter dat het water ín het Lingebos niet is vervuild. Dit water staat ook niet in verbinding met het vervuilde gebied. 

Op dit moment doet Waterschap Rivierenland nog onderzoek naar de waterkwaliteit binnen en buiten het afgedamde gebied (rood gearceerde gebied in de kaart). Naar verwachting is er, op basis van de meetresultaten, in de loop van volgende week meer duidelijkheid over de waterkwaliteit. Ook verwacht Waterschap Rivierenland komende week meer te kunnen zeggen over mogelijke maatregelen op de langere termijn. 

Zolang dit onderzoek loopt, ontraadt de gemeente het gebruik van en het contact met grond- en oppervlaktewater in het afgedamde gebied. "Voor volledige zekerheid adviseren wij om vee binnen te houden en te zorgen dat dieren niet in contact kunnen komen met het betreffende water."

Zoals de gemeente al eerder communiceerde, zijn de werkzaamheden aan de nieuwe golfbaan stilgelegd. De maatregelen die Waterschap Rivierenland heeft genomen om het verspreiden van de vervuiling tegen te gaan, blijven van kracht. 

Zodra meer bekend is over de waterkwaliteit dan wel de maatregelen op langere termijn volgt nadere informatie. Tot die tijd geldt het dringende advies het water in het afgedamde gebied niet te gebruiken.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK