Afbeelding
Foto: aangeleverd

Leerdam Praise viert 12,5 jarig jubileum

Algemeen 662 keer gelezen

LEERDAM • De organisatie van de jaarlijkse openluchtdienst in Leerdam viert haar 12,5-jarig bestaan. Van een klein idee tot een breed gedragen initiatief.

leerdam • De eerste 'openluchtdienst' in Leerdam vond 12,5 jaar geleden plaats in een tent in Leerdam-Oost. Voorzitter Jan Hoencamp was op het idee gekomen, hij had een tentdienst in een naburig dorp bezocht. "Er was een bijzondere sfeer en veel bezoekers uit verschillende kerken", herinnert hij zich. Na afloop vroeg hij zich af: "Waarom doen we dit niet in Leerdam?". Na een uitgebreide voorbereiding ging de organisatie van start. Voor de eerste 'openluchtdienst' kon de organisatie gebruik maken van de tent van de toenmalige wijkvereniging van Leerdam-Oost: Het Wieltje. Deze eerste dienst werd goed bezocht: bezoekers moesten zelfs buiten de tent plaatsnemen. Voor het jaar daarop moest de organisatie op zoek naar een grotere locatie. In 2008 werd gekozen, in verband met dreiging van onweer, voor Het Dak. Deze locatie bleek te klein. Hierdoor besloot de organisatie de dienst voortaan buiten houden. In 2009 voor het eerst op het Dr. Reilighplein en daarmee was de openluchtdienst geboren.

De laatste openluchtdiensten werden door zo'n achthonderd mensen bezocht. Doel van Leerdam Praise is iedereen in contact te brengen met God. Mede-organisator Sieds Medemblik: "Omdat het buiten is kan iedereen zo aan kan komen lopen, het is laagdrempelig." De organisatie kiest altijd voor sprekers die op een aansprekende manier het geloof kunnen overbrengen. Zo kwamen Rob Favier, Martin Brand, Marcel en Lydia Zimmer en Kees Kraayenoord al eens spreken en zingen. De muziek werd de afgelopen jaren verzorgd door de Leerdam Praise Band, die inmiddels ook regelmatig voor andere optredens gevraagd wordt.

Leerdam Praise wordt ondersteund door zes Leerdamse kerken. De organisatie en vrijwilligers hebben ook verschillende achtergronden. Deze gezamenlijkheid is voor de organisatie ook een belangrijk doel. Medemblik: "Tijdens de openluchtdiensten ervaar je ondanks de verschillen de eenheid die we hebben als gelovigen. We krijgen vaak mooi, warme en emotionele reacties." Naast de ondersteuning door kerken wordt Leerdam Praise financieel gesteund door donateurs en sponsoren vanuit het bedrijfsleven. De organisatie vind het belangrijk om de christelijke boodschap in de open lucht over te brengen. Jan Hoencamp: "We ervaren als commissie dat God met ons op een heel bijzondere manier werkzaam is. Dat geeft ons de kracht en energie om dit te organiseren." Leerdam Praise werkt nu al aan de voorbereiding van de diensten van 2019 en 2020.

Het jubileum van Leerdam Praise wordt op zaterdag 2 februari gevierd in Het Dak. Thema is 'Dank voor ontelbaar veel zegen'. Bezoekers kunnen meezingen met de Leerdam Praise Band. Zandkunstenaar Immanuel Boie zal de liederen op een bijzondere manier uitbeelden in en met zand. Het programma begint om 19:30 uur. Kaarten zijn te koop – 3,50 euro per stuk - via de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden