Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De wegverbreding van de A27 moet zorgen voor minder files en dus minder sluipverkeer.
• De wegverbreding van de A27 moet zorgen voor minder files en dus minder sluipverkeer. (Foto: Paul van Baardwijk)

Inloopbijeenkomst over plannen A27 in Theater Vianen

  •   187 keer gelezen

VIANEN • Rijkswaterstaat organiseert donderdag 17 januari een informatiebijeenkomst in Theater Vianen over de wegverbreding van de A27.

Minister Cora van Nieuwenhuizen zette onlangs een krabbel onder twee belangrijke documenten: het tracébesluit en het saneringsbesluit voor het wegverbredingsproject van de A27. Hiermee gaat het project een nieuwe fase in: die van aanbesteding, contractering én uiteindelijke uitvoering. Van Nieuwenhuizen zei hierbij: "Automobilisten staan nu nog bijna dagelijks in de file op de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder. Vandaag zijn we weer een stap dichterbij de verbreding van dit stuk van de A27. Door de aanleg van rij- en spitsstroken verbetert de doorstroming en verminderen we het sluipverkeer in de regio." Volgens de planning van Rijkswaterstaat moeten de werkzaamheden in 2022 starten. Pas ergens tussen 2028 en 2030 is de hele klus dan geklaard.

Er zijn door Rijkswaterstaat de afgelopen periode verschillende wijzigingen in het eerdere ontwerpplan aangebracht, waaronder de toevoeging van een nieuwe Merwedebrug, Keizersveerbrug en Hagesteinsebrug. Projectmanager Marc Lentjes: "Drie nieuwe bruggen veroorzaakten een behoorlijke wijziging. Daarnaast zijn wij voortdurend in gesprek met onze regionale partners, zoals provincies, waterschappen en gemeentes en maatschappelijke partners, wat ook tot diverse kleine aanpassingen ten opzichte van het ontwerptracébesluit heeft geleid."

De A27 richting Utrecht krijgt tussen Houten en Hooipolder drie rijstroken. Tussen Werkendam en Scheiwijk gaat het om reguliere rijstroken. Op de rest van het traject komt een spitsstrook. Richting Breda krijgt de weg tussen Houten en Everdingen en tussen Scheiwijk en Werkendam vier reguliere rijstroken. De andere delen krijgen drie rijstroken, waarvan één spitsstrook. De verbreding heeft ook gevolgen voor de bruggen. De bestaande Hagesteinsebrug, Merwedebrug en Keizersveerbrug worden geheel vervangen door nieuwe bruggen, omdat dit op de langere termijn goedkoper is en er in de toekomst minder onderhoudswerkzaamheden nodig zijn. Daarnaast zorgen nieuwe bruggen voor minder geluid dan de huidige bruggen. De Houtensebrug wordt gerenoveerd en verbreed. Ook wordt er gestuurd op een snelle aanpak van knooppunt Hooipolder.

De komende weken staan in het teken van informatie en beroep. Van vrijdag 11 januari tot en met donderdag 21 februari kan door belanghebbenden een beroepschrift indienen. Een beroepschrift moet worden ingediend bij de Raad van State. In Theater Vianen is donderdag 17 januari verder nog een inloopbijeenkomst over de plannen, tussen 19:00 en 21:00 uur is iedereen welkom. Ook in Werkendam en Raamsdonksveer worden dergelijke avonden georganiseerd.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten