Leerdamse voorganger Ben Heijting over Nashville-verklaring: 'Ik lees en interpreteer de Bijbel anders'

  •   1423 keer gelezen

REGIO • De Nashville-verklaring heeft ook in deze regio voor de nodige ophef gezorgd. Verschillende dominees hebben zich uitgesproken tégen de verklaring.

Met het ondertekenen van de Nashville-verklaring spreken tientallen orthodox-protestante voorgangers en prominenten zich uit over onder meer homoseksualiteit. Zo stelt het document dat "God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw" en bovendien dat het in strijd met het geloof is "wanneer mensen zich bewust willen zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit". Het goedkeuren van "homoseksuele onreinheid" wordt beschouwd als "zondig". Vooral de zinsnede dat het geloof een "levensveranderende kracht" geeft die volgelingen in staat moet stellen "om zondige verlangens te doden en te leven op een wijze die de Heere waardig is", heeft voor de nodige ophef gezorgd. Hiermee lijken de ondertekenaars te zeggen dat homoseksuele gevoelens 'weggebeden' moeten en kunnen worden.

Dat laatste was voor dominee P. Verhaar van de hersteld hervormde gemeenten Zuilichem-Brakel en Nieuwaal een belangrijke reden om het pamflet te ondertekenen. "De verklaring is bedoeld als positieve getuigenis: er is zegen voor wie de Bijbelse weg wil gaan, juist ook voor degenen die kampen met homoseksuele gevoelens. Zij hebben pastorale nabijheid nodig." Volgens Verhaar is de verontwaardiging die over het pamflet is ontstaan - de Nashville-verklaring wordt beoordeeld op eventuele strafbaarheid - dan ook niet terecht. "Dit is altijd al ons standpunt geweest. Binnen onze plaatselijke gemeente en binnen de hersteld hervormde kerk is het geen discussiepunt. Het document is bedoeld om een duidelijk geluid te laten horen tegen het postmoderne gevoel dat de mens zelf zijn identiteit bepaalt. De Bijbel vertelt heel helder dat de Heere onderscheid maakt tussen mannelijk en vrouwelijk, zo staat het in Genesis. Hij doet dat voor onze eigen bescherming. Daarin is geen ruimte voor homoseksuele relaties."

De Leerdamse PKN-predikant Ben Heijting noemt de Nashville-verklaring echter juist "pijnlijk". Hij verklaart: "Ik lees en interpreteer de Bijbel anders. Bij ons in de gemeente is homoseksualiteit ook geen issue. Een huwelijk tussen gemeenteleden van Kerk aan de Linge die van hetzelfde geslacht zijn kan in onze gemeente gezegend worden, evenals het huwelijk van ieder ander stel, dat in liefde en trouw wil samenleven." Verder verwijst Heijting instemmend naar het statement van PKN-voorman René de Reuver die zich maandag stevig keerde tegen de Nashville-verklaring, hij noemde deze "theologisch eenzijdig en gesloten en pastoraal onverantwoord". Daar sluit ook dominee Rein den Hertog zich bij aan, de Viaanse predikant ziet de Nashville-verklaring als "het zoveelste symptoom van een ontwikkeling van toenemende intolerantie in onze samenleving (…). Zeker in een kerk zijn we niet gediend met dergelijke statements, aangezien die de mens tot een geval maken en het gesprek doden."

Eén van de initiatiefnemers van de Nashville-verklaring is evangelist Arjan Baan - geboren en getogen in het Alblasserwaardse Wijngaarden. Hij zegt "overweldigd" te zijn door alle - veelal - negatieve reacties, maar is ook verbaasd: "Er wordt nu net gedaan of er iets nieuws naar voren wordt gebracht. Wat er in het document staat is al 2.000 jaar het belijden van de kerk der eeuwen." Hij bestrijdt ook de opvatting dat het document "anti-homo" is. "Wij willen ieder mens, lhbt'er of niet, van harte liefhebben. Gods liefde gaat ook uit naar mensen die worstelen met homofiele en lesbische gevoelens. Wij willen hen bemoedigen en helpen om de Bijbel te bestuderen en volgens de Bijbel te leven."

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK