Foto: Buurttoezicht Leerdam

Aftrap 'donkere dagen offensief'

  •   249 keer gelezen

LEERDAM • Vandaag, vrijdag 19 oktober, vindt de aftrap plaats van het 'donkere dagen offensief'. Inwoners kunnen zich om 19:00 uur melden bij het stadskantoor aan het Reilinghplein om met buurttoezichthouders een rondje door de wijken te lopen.

Buurttoezicht bestaat in Leerdam al diverse jaren, elke wijk heeft zijn eigen buurttoezichthouders. Marco van den Oever en Angelique van Eck coördineren het werk in Noord en Ter Leede.

Verdachte situaties
Ze zorgen ervoor dat een paar dagen per week de tweetallen met hesjes, telefoons en – eventueel – zaklampen een paar uur door de straten lopen om verdachte situaties in de gaten te houden. Eens per maand staat er een late dienst ingeroosterd: dan doen de vrijwilligers tot middernacht hun ronde.

"Surveilleren, observeren en melden, dat is onze aanpak. Vanwege de veiligheid grijpen we niet zelf in als we iets verdachts zien. Bij overlast spreken we mensen aan. Als er echt iets aan de hand is, bellen we de politie."

Uurtje voor ons buurtje
Daarnaast waarschuwen de vrijwilligers inwoners als de deuren en ramen van woningen of auto's niet goed zijn afgesloten en geven het aan de gemeente door als de straatverlichting niet werkt of de bestrating niet in orde is.

Van den Oever en Van Eck hebben plezier in hun werk. "We noemen het 'een uurtje voor ons buurtje'. Het komt de leefbaarheid van de wijk ten goede, inwoners voelen zich veiliger en we hopen dat het criminelen en overlastgevers op afstand houdt. Bovendien is het leuk om te doen en weet je precies wat er speelt in de wijk."

Rustig
Op dit moment is het rustig in Noord. "We hebben het idee dat buurttoezicht werkt. Het is als crimineel niet prettig als je weet dat er elk moment een paar mensen langs kunnen komen."

"Nadeel is dat inwoners denken dat het niet meer zo nodig is. Maar dat is wel degelijk het geval. In alle wijken kunnen we extra vrijwilligers gebruiken."

Donkere Dagen Offensief
De periode van oktober tot maart is voor inbrekers extra aantrekkelijk. Vandaar dat vrijdag het Donkere Dagen Offensief van start gaat. Johan Aangeenbrug, al jaren actief bij het Leerdamse buurttoezicht, is regionaal betrokken bij deze activiteit die in tal van gemeenten wordt gehouden.

"Inbrekers maken dankbaar gebruik van de duisternis. Ze slaan toe op tijden dat je het niet verwacht: tussen vijf uur 's middags en negen uur 's avonds als de mensen nog even een boodschapje doen, gaan sporten of naar een bijeenkomst gaan. Ze laten hun woningen vaak onverlicht achter en dan hebben inbrekers maar even nodig om binnen te komen."

De wijk in 
Vandaar het advies om altijd een paar lichtjes in huis te laten branden. Belangstellenden kunnen zich vrijdag melden bij het stadskantoor waar burgemeester Bruinsma de aftrap van het 'offensief' geeft.

Daarna gaan de aanwezigen in groepjes de wijken in, waarbij ervaren toezichthouders meelopen om tekst en uitleg te geven. "We hopen dat er vrijdag veel mensen meedoen en dat die zich ook aanmelden voor Buurttoezicht. We kunnen ze goed gebruiken."     

André Bijl    

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK