• V.l.n.r.: Sergio Queiroz, Monnik Xi de Shi, Lily Lau, Levi Maulany en Wim Maulany.
• V.l.n.r.: Sergio Queiroz, Monnik Xi de Shi, Lily Lau, Levi Maulany en Wim Maulany. Foto: Aangeleverd

Grote Chinese eer voor Levi Maulany

Sportt 748 keer gelezen

LEERDAM • De Leerdamse kungfu-beoefenaar Levi Maulany (34 jaar) is samen met zijn bekende vader Wim Maulany en Sifu Sergio Queizos geregistreerd in de namenlijst van de Chinese Shaolin Kungfu Association. Zij zijn de eerste niet-Chinezen die deze grote eer te beurt valt.

Om toegelaten te worden, moest het drietal op 26 juni 2018 in Hong Kong nog wel een zware proeve van bekwaamheid doorstaan. Kungfu Monnik Xi de She en grootmeester Lily Lau (7e generatie Eagle Claw) beloonden de oefening van Levi met een 8,9.

Hoog niveau
Levi is afkomstig uit Wierden, maar verhuisde onlangs vanwege zijn werk en vriendin naar Leerdam. Hij beoefent kungfu al vanaf zijn zesde jaar en heeft veel mooie prijzen gewonnen, waaronder het nationaal en internationaal kampioenschappen.

"M'n vader en ik zijn de enigen in Nederland die de eeuwenoude Chinese (shaolin Eagle Claw stijl) op hoog niveau beoefenen." Kungfu is volgens Levi meer dan een geraffineerde verdedigings- of gevechtskunst.

"Het is ook een unieke sport om je mentaal en fysiek in balans te brengen en te houden."

Yi-methode
Vader Wim Maulany is al 35 jaar docent en ontwikkelde de Yi-methode, waarbij het lichaam ondanks zware inspanning steeds ontspannen blijft.

In 1988 haalde hij het Guiness Book of Records door in 2 minuten en 32 seconden 405 zijtrapbewegingen te maken en twee planken door te trappen. Vader Maulany schreef twee boeken over zijn inmiddels beproefde methode.

Bewustwording
Zoon Levi combineert Kung Fu Eagle Claw en de tai-chi-yi-methode. "Eagle Claw is een techniek bedoeld om je tegenstander uit te schakelen. Het is eigenlijk de harde kant van kungfu (yang). Tai-chi is de zachte kant (yin) en is bedoeld om je bewust te maken van je lichaam."

Levi begint de dag met een half uurtje kungfu-training. "Ik voel mij lekker in mijn vel en begin na m'n oefeningen opgewekt aan de dag. De laatste vijf minuten doe ik de tai-chi-yi-methode om je mentaal en fysiek weer tot rust te komen. Het gaat daarbij om de bewustwording van je lichaam"

Eagle Claw
Eagle Claw staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan technieken en de effectiviteit in verdedigingssituaties. Levi: "Het is ook een oefening in zelfbeheersing. Bij een serie bewegingen worden in één minuut maar liefst honderd spieren gebruikt."

"Het is goed voor je conditie, coördinatie, flexibiliteit, reactievermogen, snelheid en waar nodig explosieve kracht."

Levi heeft in Enschede les gegeven en is van plan om dat vanaf maandag 17 september (vanaf 19:00 uur) ook in Leerdam te gaan doen in de gymzaal aan de Kon. Emmalaan 84. Meer informatie via 06 15 90 22 52 of via website q www.maulany.nl.

Dick Aanen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden