• Adriaan Bisschop te midden van zijn groep 8.
• Adriaan Bisschop te midden van zijn groep 8. Foto: Dick Aanen

Scheidend onderwijzer Adriaan Bisschop: 'Schoolkamp was jaarlijkse hoogtepunt'

Algemeen 454 keer gelezen

BEESD • De traditionele Antoniusdag op de gelijknamige katholieke basisschool in Beesd werd afgelopen vrijdag voor één keer omgedoopt tot Adriaandag. Meneer Adriaan (Bisschop) nam na 41 dienstjaren afscheid. En dat werd groots gevierd.

"Ik zal het missen", zegt de 62-jarige onderwijzer. "Want ik heb hier echt heel mooie jaren gehad." De Antoniusschool was in 1981 overigens niet zijn eerste werkgever. Daarvoor had hij al vier jaar lesgegeven op meerdere scholen in zijn woonplaats Nijmegen. "Toen ik solliciteerde naar deze baan bij de Antoniusschool, moest ik eerst opzoeken waar Beesd precies lag. De eerste jaren woonde ik nog in Nijmegen, maar later ben ik verhuisd naar Vlijmen bij Den Bosch" Hij voelde zich er vanaf het begin helemaal thuis. "Het was hecht team en er heerste op school een gemoedelijke en gezellige sfeer. Ook was er veel zorg voor elkaar."

Regeltjes
Ook Bisschop zag het onderwijs veranderen door extra regeltjes, werkdruk. "Natuurlijk: ook in 1981 hadden we het druk. Maar er werd toch anders tegen aangekeken: lesgeven was gewoon je werk. De laatste jaren is er steeds meer op ons afgekomen. Als er problemen zijn in de maatschappij, dan mag het onderwijs het oplossen. Naast het geven van onderwijs, zijn we ook steeds meer bezig met het opvoeden van de kinderen, omdat de ouders daar minder tijd voor hebben."

De kinderen zijn ook veranderd, mondiger geworden. Bisschop: "De druk van buitenaf is veel te groot. Er moet veel meer rust in het onderwijs komen."

Het is allemaal wel een stuk zakelijker geworden, merkt Bisschop. "Er wordt steeds meer naar de klok gekeken. Maar ik vind soms ook dat wij in het onderwijs daar ook niet te moeilijk over moeten doen. Soms is je werk om vijf uur niet af en dan moet je gewoon thuis verder."

Groep 8
Bisschop had zo zijn favoriete vakken. Gymnastiek bijvoorbeeld of aardrijkskunde. Het vak Engels kon hem minder bekoren. Naast het lesgeven was Bisschop op de school ook enkele jaren actief als adjunct-directeur en later als teamleider. De laatste twaalf jaar was hij weer gewoon docent en had hij steevast groep acht onder zijn hoede. "Het leuke van groep 8 is dat je leerlingen al meer verantwoordelijkheden mee kunt geven. Op die leeftijd wordt gestoeid met de regeltjes. Kinderen zoeken soms de grens op. Het vereist soms dat je een beetje meebeweegt."

Schiermonnikoog
Tijdens het afsluitende jaar op de basisschool bereiden leerlingen zich ook voor op de eindtoets, maken ze een keuze voor vervolgonderwijs. En verder natuurlijk de afsluitende musical en het jaarlijkse schoolkamp. "Al bijna dertig jaar gaan we met groep 8 naar Schiermonnikoog. Echt fantastisch: fietsen, spelletjes, vliegeren, wadlopen Je moet heel veel regelen, maar toch voelt het echt als een vakantie."


Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden