Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Gebouw Benang Radja is belangrijk voor het behoud van de Molukse cultuur.
• Gebouw Benang Radja is belangrijk voor het behoud van de Molukse cultuur. (Foto: Nico van Ganzewinkel)

Opknapbeurt voor gebouw Benang Radja

  •   318 keer gelezen

LEERDAM • Gemeente Leerdam wil 360.000 euro uittrekken voor een flinke opknapbeurt van wijkgebouw Benang Radja aan de Lindestraat. Donderdag (vandaag) buigt de raad zich over het voorstel van B&W.

Het gebouw verkeert in slechte staat en moet nodig worden opgeknapt om ook in de toekomst als wijkgebouw gebruikt te kunnen worden. Ramen en deuren zijn aan vervanging toe, de gevels en het dak moeten nodig worden gerepareerd en ook de isolatie voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Belangrijk
Voor de Molukse gemeenschap is het gebouw heel belangrijk. Het wordt gebruikt voor begrafenissen, bruiloften en andere belangrijke feesten. Ook de Pasar Malam vindt plaats in en rond het wijkgebouw.

Gemeente en stichtingsbestuur hebben inmiddels afspraken gemaakt over de face-lift. Ramen en deuren worden vervangen. Het plafond, elektra en waterleidingen worden vernieuwd en vervangen waar nodig. Er komt isolatie en een nieuwe gevelbekleding, waardoor het gebouw een betere uitstraling krijgt.

Bovendien wil de Molukse gemeenschap de indeling van het gebouw veranderen. In nauw overleg met de gemeenschap wordt daarom de keuken verplaatst. Dit wordt financieel mogelijk door zelfwerkzaamheid van de gemeenschap.

Uitgangspunt
Uitgangspunt van gemeente en Stichting Benang Radja is dat door de opknapbeurt het pand ook de komende 20 jaar gebruikt kan worden als verenigingsgebouw.

Het werk aan het gebouw is begroot op 350.400 euro. Het college heeft met de stichting afgesproken dat de renovatie en het groot onderhoud wordt uitgevoerd voor dat bedrag met een maximale overschrijding van 10.000 euro.

Bovendien zijn beide 'partijen' met elkaar overeengekomen dat de face-lift in nauw overleg en in samenwerking met vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap wordt gerealiseerd.

Groen licht
Na groen licht van de gemeenteraad komende donderdag kan worden gestart met de opknapbeurt. Het is de bedoeling om het werk nog voor de jaarwisseling af te ronden.

Vanwege de huidige personeelsproblemen en materiaaltekort in de bouwsector is het op dit moment niet duidelijk of die planning haalbaar is.

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten