Afbeelding

West Betuwe gaat zelf beheer openbare ruimte organiseren

Algemeen 326 keer gelezen

WEST BETUWE De toekomstige gemeente West Betuwe gaat het beheer van de openbare ruimte en vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van bouwen en strijdig gebruik zelf uitvoeren. Dit betekent dat er taken teruggehaald worden bij de Avri en de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). Deze keuzes passen in de visie van de fusiegemeente om taken die inwoners en bedrijven direct raken, zelf te organiseren. Zo kan de gemeente snel en flexibel inspelen op onverwachte situaties en naar eigen inzicht de beste oplossing kiezen. 

De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal fuseren per 1 januari 2019 tot de nieuwe gemeente West Betuwe. De taken met betrekking tot beheer openbare ruimte en bouwregelgeving worden op dit moment door de drie gemeenten op verschillende manieren georganiseerd. Nu is bekeken hoe deze taken het beste geharmoniseerd kunnen worden, passend bij de ambities van de nieuwe gemeente. Hierbij zijn voor alle taken drie mogelijkheden bekeken: zelf doen, uitbesteden of samendoen (een deel zelf en een deel laten doen). Deze scenario's zijn onderzocht door een onderzoeksbureau. Per scenario zijn de volgende criteria onderzocht: dienstverlening, bestuurlijke sturing, organisatiekracht, financiën en regionale positie. 

Zowel de resultaten van dit onderzoek als de zienswijze van het West Betuwe Beraad, het advies van de bijzondere ondernemingsraad en gesprekken met de betrokken partijen zijn meegenomen in de besluitvorming. "De dienstverleningsvisie van West Betuwe heeft een belangrijke rol gespeeld bij het bepalen van de uiteindelijke keuzes", aldus Jeroen Staatsen, voorzitter van de stuurgroep West Betuwe. "We willen als nieuwe gemeente West Betuwe dicht bij de samenleving staan en dienstverlening op maat aan kunnen bieden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden