Afbeelding

De Kruidenbrouwerij uit Asperen neemt mensen mee naar buiten

Algemeen 1.630 keer gelezen

ASPEREN • Nog niet zo lang geleden heerste er een vervelende griep die, als je er eenmaal een tik van had, lang bleef aanhouden. Maar Renate Kleijn-Brouwer (38) uit Asperen weet raad: "Drink vlierbessensap om je vitaminevoorraad aan te vullen, en tijmthee bij keelpijn. Verder kan ik propolis aanbevelen, dat is een natuurlijk antibioticum, gemaakt door de bijen, waarmee ze hun volk beschermen tegen infecties." 

Renate heeft zich de laatste tijd steeds verder verdiept in de eetbare natuur. Om haar kennis te delen richtte ze begin dit jaar De Kruidenbrouwerij op. "Door middel van mijn bedrijf wil ik mensen kennis laten maken met de eetbare natuur en de geneeskrachtige werking van 'wilde' planten." Van jongs af aan is haar de liefde voor bloemen en planten bijgebracht, vertelt Renate. "Ze leven helaas geen van allen meer, maar mijn opa's Wout Brouwer en Dirk Kruijs waren, net als mijn vader Gerrit Brouwer, moestuinders. Ik vond het als kind altijd heel fijn in de moestuin of de kas te zijn." Na de middelbare school volgt ze de bloemistenopleiding. Ook heeft ze stage gelopen bij de bekende wildplukker Edwin Florès, en op het ogenblik studeert ze voor herborist bij De Sprenk. Ze legt uit: "Een herborist is een kruidendeskundige met een veelzijdige kennis over de gezondheidsbevorderende planten." 

Was die kennis vroeger heel gangbaar, tegenwoordig niet meer, zegt Renate. ,,Toen was het voor iedereen vrij normaal zelf kruiden te plukken en te verwerken tot bijvoorbeeld zalf, tinctuur, thee, en hoestsiroop. Maar de belangstelling voor kruiden en het gebruik ervan nemen weer toe." Ze merkt dat mensen graag zelf dingen willen maken, zodat ze precies weten wat erin zit, en daar sluit ze met haar aanbod op aan. "Ik geef workshops om zelf zalf, thee en kruidenzout te maken, maar ook natuurlijke gebruiksartikelen, zoals afwasmiddel. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een kinder-, vrijgezelle- of personeelsfeestje. En ik neem de mensen mee naar buiten, op mijn kruidenwandelingen." 

Brandnetel
Renate verheugt zich op het nieuwe seizoen. "De lente begint voor mij als allerlei jonge blaadjes, frisse topjes en knapperige scheuten tevoorschijn komen. Ik wil mensen bewust maken van wat er om hen heen groeit." Gevraagd naar haar lievelingsbloem of kruid komt het antwoord spontaan: "De brandnetel! Die is heel universeel. We kunnen hem het best in het voorjaar plukken en drogen, want dan bevat de plant volop vitaminen en mineralen, dus energie." 

Brandnetels hebben een reinigende werking op stikstofrijke grond. Brandnetelgier geeft extra voedingsstoffen aan de grond en het gewas dat er groeit. Maar de brandnetel kan ook in de keuken gebruikt worden zegt Renate. "Je kunt thee, soep, kaas, bier of pesto van brandnetel maken, en de zaadjes kun je bijvoorbeeld door kwark mengen." In de bronstijd werden de stengels van de brandnetel al gebruikt om doeken van te weven, en de Romeinen gebruikten brandnetel tegen haaruitval. Tegenwoordig wordt overigens ook kleding gemaakt van brandnetelvezels. 

Reuzenbovist
Is ze weleens ergens door verrast in de natuur? Renate haalt een voor haar indrukwekkende herinnering op: "Tijdens een wandeling kwam ik ergens in een weiland ineens enorme witte, ronde ballen tegen. Het bleken reuzenbovisten te zijn. Deze paddenstoelen lijken op een grote witte voetbal met een leerachtige, gladde huid. Ze kunnen een diameter van 50 centimeter of meer bereiken." Ze vindt paddenstoelen heel fascinerend. "Er is zoveel variatie in kleur, geur en vorm."  

Edwin Florès is onde rmeer paddenstoelenhunter voor sterrenrestaurants. Renate wil iets dergelijks gaan doen, ook voor restaurants. "Ik wil voor chef-koks graag eetbare bloemen en kruiden telen die een bijzondere smaak geven aan een gerecht. Behalve mijn moestuin aan de Linge, heb ik ook plannen voor een aparte kruidentuin." Voor 'wildplukken' is in Nederland altijd toestemming van de grondeigenaar nodig, zegt ze. "En natuurlijk pluk je met respect voor de natuur, niet te veel, en geen beschermde soorten." Ze heeft nog meer plannen: "In de toekomst wil ik ook natuurlijke, zelfgemaakte producten gaan verkopen." Haar 2-jarige dochtertje Sarah plukt tot nu toe alleen madeliefjes. "Ik hoop dat ik mijn passie ook op haar over kan brengen" lacht Renate. 
 
Renate Kleijn-Brouwer organiseert zaterdag 2 juni van 09:30 tot 14:00 uur een kruidenwandeling met aansluitend een kookworkshop. Meer informatie op: www.dekruidenbrouwerij.nl. 

Levien Vermeer 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden