Logo hetkontakt.nl/leerdam

Eerste lading kokosolie van Sulalam aangekomen

  •   205 keer gelezen

LEERDAM • De eerste zending lokaal gemaakte kokosolie van Sulalam is aangekomen in Nederland. Met lokale werknemers en advies van CAMA-zendeling Peter Dekker produceert Sulalam vanuit Zuid-Sulawesi, Indonesië, lokale kokosolie en verkoopt deze in Nederland.

Oud Leerdammer Peter Dekker, de schoenmaker, is bijna twee jaar geleden vertrokken naar Indonesië om daar ontwikkelingswerk te gaan doen. Hij heeft daar samen met zijn vrouw een onderneming opgezet om de plaatselijke bevolking te helpen. Met de opbrengsten van de verkoop worden lokale dorpsbewoners ondersteunt. Alle inkomsten investeert de Nederlander terug in het doorgaans arme gebied in Sulawesi.

De opbrengsten uit de verkoop van kokosolie zijn hard nodig voor de lokale bevolking. Meer dan de helft van de beroepsbevolking uit Zuid-Sulawesi heeft geen inkomen, er is nauwelijks werkgelegenheid en de meeste bewoners leven onder de door de Verenigde Naties opgestelde inkomensgrens.

Kokosnoten
CAMA-zendeling Peter legt uit dat Nederlanders al snel een verschil kunnen maken voor de lokale bevolking. "Met het kopen van één pot kokosolie kunnen wij een werknemer een dag salaris betalen. Met dit salaris kunnen hun kinderen naar school, is er geld voor gezondheidszorg en is er iedere dag eten op tafel."

Samen met zijn vrouw Anne-Marie woont Peter in Sulawesi om de lokale kerk en bevolking te ondersteunen. In het verleden werkte hij als schoenmaker in Leerdam. Ze werken samen met lokale CAMA-gemeenten en een Universiteit om ondernemingen op te zetten. Met elkaar hebben ze het bedrijf Sulalam opgericht om de bevolking en studenten te leren hoe zij van kokosnoten producten zoals olie, zeep en artikelen voor in huis kunnen maken.

Voor de productie van de kokosolie worden uitsluitend echte kokosnoten gebruikt, ingekocht van boeren uit omliggende dorpjes. Via de website www.sulalam.com kan de hoogwaardige kokosolie en andere producten besteld worden.  

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten