Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: ingimage

Politiek West Betuwe voelt voor vrijlaten sluitingstijden

  •   397 keer gelezen

WEST BETUWE • In de gemeenteraad van West Betuwe tekent zich een meerderheid af voor het loslaten van de sluitingstijden van de horeca. Dat bleek dinsdagavond tijdens een eerste discussie over de nieuwe, geharmoniseerde algemene plaatselijke verordening (Apv). 

In het collegevoorstel wordt de sluitingstijd al verruimd naar 3:00 uur 's nachts. Maar misschien is het nog beter om de sluitingstijden helemaal los te laten, betoogden diverse partijen. Met name VVD-voorman Edwin Loeff wil af van onnodige betutteling. "Als je de sluitingstijden loslaat, biedt je ondernemer de mogelijkheid om hun nachtgasten gedoseerd te laten vertrekken", vond Klaartje de Heus (Dorpsbelangen). "Dat zorgt voor minder overlast."

Ook Hein van Harten (CDA), Richard Hoogveld (PvdA) en Rita Boer Rookhuiszen (D66) vinden het een het een goede zaak dat horeca-ondernemers zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Van Harten: "Als later blijkt dat het niet werkt, kan het altijd nog strakker." Boer Rookhuiszen was overigens wel benieuwd of er maatwerk mogelijk was binnen de diverse kernen.

Alleen SGP is faliekant tegen verdere verruiming. Jos van Maanen zou het liefst zien dat de horecazaken al om middernacht dicht gaan. "Vrije openingstijden gaan voor onze partij ver buiten ons boekje. We hebben ook het gevoel dat het niet breed gedragen wordt."

Martha Kool-Tulp van de ChristenUnie vindt dat ook bij dit onderwerp ook de mening van omwonenden moet worden gehoord. Ze wees erop dat cafébezoekers vaak overlast veroorzaken. In Lingewaal is gebleken dat bewoners vaak tevergeefs bellen met de politie om ongewenste situaties te melden. "Men wordt ook vaak niet teruggebeld. Dat vinden wij verontrustend."

De gemeenteraad neemt over twee weken een besluit over de aanpassing van de sluitingstijden.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten