• Adje Steijn (72) vereeuwigt haar jeugdherinneringen.
• Adje Steijn (72) vereeuwigt haar jeugdherinneringen. Foto: Levien Vermeer

Autobiografie aan de hand van schoenen

Algemeen 657 keer gelezen

ACQUOY • Adje Steijn (72) uit Acquoy heeft haar jeugdherinneringen vereeuwigd in het boek 'Schoenjaren'.

Haar boekpresentatie heeft ze net achter de rug. "Een klein feestje met familie en vrienden", lacht Adje Steijn uit Acquoy. Er ligt een stapel van haar prozadebuut 'Schoenjaren' op tafel, met rode kinderlaarsjes op de omslag. "Je staat tenslotte je hele leven in schoenen. Elk soort schoen vertegenwoordigt per hoofdstuk een levensperiode", legt Adje uit. Zo zijn er de lakschoentjes waarin ze over de ziekenhuisgang gleed toen ze haar terminaal zieke moeder bezocht. "Mijn zusjes en ik maakten plezier op die gang zonder besef van de ernstige situatie. Ik was zeven toen mijn moeder overleed." Daar begint haar autobiografische verslag, en het eindigt bij het sterven van haar vader als zij zevenentwintig is, en net vijf jaar getrouwd. Ieder hoofdstuk is een pareltje van fijngevoelige sfeertekening.


Zielig

Haar persoonlijke verhaal geeft tegelijkertijd een duidelijk tijdsbeeld weer. "Het is geen zielig boek", vindt ze zelf, "hoewel het een drama is je moeder zo jong te verliezen, terwijl je vader al snel hertrouwt om zijn drie dochtertjes verzorging en geborgenheid te bieden." Adje kreeg er zodoende nog twee halfzussen en drie halfbroers bij. Een jonger zusje zei na het lezen van 'Schoenjaren': "Ik heb gelachen en gehuild." Dat kan Adje zich voorstellen. "Het boek is én verdrietig, én er zit humor in. Het laat zien hoe een kind in staat is met een ingrijpende situatie om te gaan en er eigen oplossingen voor vindt. Bij mij lukte dat door mijn fantasie te laten gaan."

Het is ook een heel zintuiglijk boek. Zo vertelt Adje hoe ze van een door haar opa gekregen King-pepermunt geniet: 'waarvan ik de letters lees met mijn tong'. Ze zegt: "Het is een dierbaar boek voor mij, als ik er in lees ben ik weer even 9 of 10. Maar ik had niet verwacht dat het zoveel teweeg zou brengen bij de lezer." Hoewel dat wel haar schrijfdoel is, delen: "Schrijven is communiceren, ik doe het niet om het verhaal in een la op te bergen." Dat mensen hun eigen herinneringen naar boven halen tijdens het lezen, vindt ze een fijne bijkomstigheid. "Zo vertel ik bijvoorbeeld dat we onze gympies witten met Tana, zoiets geeft blijkbaar herkenning."

In de afgelopen jaren heeft ze zo'n 240 columns geschreven voor de site CX, waarvan een aantal de eerste hoofdstukken van haar boek vormen. "In wezen ben ik autodidact, al heb ik wel cursussen en schrijfretraites gevolgd", zegt Adje. Ze is haar schrijfcoaches Hetty Clarisse en Lili de Ridder dankbaar voor hun inspiratie en aanwijzingen.

'Schoenjaren' is uitgegeven bij Lecturium in Zoetermeer, en bij elke boekhandel en via internet verkrijgbaar voor 16,95 euro.

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden