Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: PR De Lingemuzikanten

Polken en walsen tijdens snertconcert in Deil

  •   177 keer gelezen

DEIL • Egerländerkapel De Lingemuzikanten is zondag 29 oktober te gast op het snertconcert in 't Duifhuis in Deil.

Deze in april 2015 opgerichte kapel staat onder leiding van André van der Leest, een ervaren en professionele kapelmeester en heeft in korte tijd een forse ontwikkeling doorgemaakt. De kapelleden zijn in een prachtig nieuw uniform gestoken en het muzikale peil is flink gestegen. De kapel bestaat uit een grote groep muzikanten afkomstig uit verschillende plaatsen in de regio. In tegenstelling tot het slinkende aantallen egerländerkapellen in het zuiden van het land groeit De Lingemuzikanten nog steeds.

Egerländermuziek is een specifieke muziekstijl die na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan in een gebied in de Bohemen. Deze stijl wordt ook wel Böhmisch genoemd. De muziek bestaat voornamelijk uit marsen, polka's en walsen, die op een specifieke, Böhmische manier gespeeld moeten worden. Met name de bekende musicus Ernst Mosch heeft na de oorlog met zijn orkest de egerländermuziek erg populair gemaakt. Na zijn dood hield ook zijn originele orkest op te bestaan, maar de muziek leeft voort bij vele liefhebbers van deze blaasmuziek. De Lingemuzikanten heeft zich ten doel gesteld deze egerländermuziek actief te promoten in de regio om daarmee deze gezellige en sfeervolle muziek weer onder de mensen te brengen.

Het programma voor zondag 29 oktober bestaat uit een mix van Tsjechische en Böhmische walsen, polka's en marsen. Naast de instrumentale nummers komen er ook zangnummer voorbij. De optredens zijn tussen 15:00 en 18:00 uur, toegang is gratis.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten