Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Politie Oost-Nederland

Bijna zeventig kilo cocaïne aangetroffen in ananassen in Geldermalsen

  •   keer gelezen   112

GELDERMALSEN • De politie heeft onlangs samen met Belgische autoriteiten in totaal 68,5 kilo cocaïne aangetroffen in containers vol ananassen. De containers met ananassen arriveerden de afgelopen weken afzonderlijk van elkaar via Antwerpen vanuit Costa Rica en hadden Geldermalsen als bestemming. De cocaïne die werd aangetroffen was "waanzinnig inventief verpakt" volgens Teamleider Aart-Jan van het flexteam uit Oost-Nederland.


De politie kreeg halverwege juni een tip binnen over een container met Geldermalsen als bestemming waarin cocaïne verstopt zou zitten. Het speciale flexteam van de politie Oost-Nederland werd ingezet om de partij met mogelijk aanwezige cocaïne in zicht te houden. De container zou vanuit Antwerpen naar Geldermalsen worden gebracht bij een importbedrijf. Daar werd op dinsdag 19 juni een inval gedaan, zodra een vrachtwagen met een container vol ananassen bij het bedrijf aankwam. Er werd 32 kilo cocaïne aangetroffen in veertig ananassen, verpakt in een totale lading van 21.500 kilo ananassen.

Er werden die dag vier personen aangehouden, drie mannen en een vrouw. Twee van de mannen, van 25 en 42 jaar uit Geldermalsen, zijn na verhoor aangehouden als verdachten en in beperkende omstandigheden in bewaring gesteld.

"Elke ananas van de 21.500 kilo is in Geldermalsen door onze handen gegaan, we wilden geen grammetje cocaïne missen. Ook de verpakkingen, dozen en pallets zijn grondig onderzocht" vertelt Aart-Jan. "De 32 kilo die we in Geldermalsen uit de ananassen haalden, waren er zo vernuftig in geplaatst dat we uren bezig waren. Door de bijzondere manier van verpakken, hebben we ook veel geleerd." 

Het bedrijf in Geldermalsen was een afleveradres en al snel werd duidelijk dat er meer vergelijkbaar verpakte cocaïne kon volgen. "De ananassen zaten in een container dat per schip vanaf Costa Rica zou zijn vervoerd naar Antwerpen. Zodra bleek dat er inderdaad nog een container ananassen onderweg was, hebben we geen seconde getwijfeld en de Belgische collega's laten weten dat we hen met onze opgedane ervaring wilden ondersteunen", vertelt Aart-Jan vol overgave. "Naast de Belgische Federale Politie sloot ook de Antwerpse douane aan en zij vertelden nog nooit dergelijk geprepareerd fruit te hebben aangetroffen."

Op dinsdag 27 juni wordt een nieuw gearriveerde container onderzocht. "Juist doordat we de expertise konden delen, ging het onderzoeken van de 21.500 kilo ananassen nu wel wat sneller," zegt Aart-Jan. Op 27 juni werden 42 geprepareerde ananassen aangetroffen met 36,5 kilo cocaïne in de lading met eveneens 21.500 kilo ananassen. 

Kort nadat de tweede container was onderzocht, werd bekend dat er nog een derde container aan zou komen in Antwerpen. "Direct hebben we de autoriteiten daarover ingelicht" vertelt Aart-Jan. Dinsdag 4 juli werd eenzelfde hoeveelheid ananassen in Antwerpen bij aankomst onderzocht maar deze keer werd er geen cocaïne aangetroffen.

Tijdens het onderzoek is samengewerkt met inlichtingendiensten van de Nederlandse politie maar ook met de Belgische Federale Politie, de Belgische douane en de politie in Costa Rica.

Alle cocaïne is in beslaggenomen en vernietigd. De overige kilo's ananassen waren na onderzoek niet meer geschikt voor consumptie en moesten worden vernietigd.

CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier