Oppositie over opstappen wethouder Hofman: ‘Kon zo niet langer doorgaan’
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• De opgestapte wethouder Janette Hofman.</p>

• De opgestapte wethouder Janette Hofman.

(Foto: )

Oppositie over opstappen wethouder Hofman: ‘Kon zo niet langer doorgaan’

  •   keer gelezen   Politiek

KRIMPENERWAARD • Het vertrek van wethouder Janette Hofman komt voor veel raadsleden in de gemeente Krimpenerwaard niet uit de lucht vallen.


Irma Bultman (CDA) wist dat het ‘rommelde’ binnen de coalitie. Toen maandagavond het bericht kwam dat Janette Hofman haar ontslag had ingediend en haar partij Lokaal op 1 uit de coalitie was gestapt, was ze dan ook niet erg verrast: “Je zag het aankomen. Blijkbaar is er binnen de coalitie iets ontploft.”

Collega-raadslid Wisja Pannekoek (Waard18) noemt het vertrek van Hofman onvermijdelijk. “Voor alle fracties in de raad, met uitzondering van Lokaal op 1, was het overduidelijk dat het zo niet langer door kon gaan. Janette heeft nu zelf de beslissing genomen, maar als ze dat niet had gedaan was het alsnog gebeurd. Er zou dinsdag een motie van wantrouwen tegen haar worden ingediend.”

Jan Verburg (SGP) wenst te benadrukken dat hij het vertrek van Janette Hofman een ‘persoonlijk drama’ vindt: “Dat gun je niemand. Neemt niet weg dat ik van mening ben dat ze het politieke gevoel en zelfreflectie miste.”

Cultuurnota
De recente behandeling van de Cultuurnota was voor veel raadsleden de druppel. Tijdens die vergadering moest wethouder Ria Boere bijspringen om haar collega Hofman uit de brand te helpen. “Het wethouderschap is gewoon te hoog gegrepen voor haar”, zegt Pannekoek onomwonden. “Ze kreeg twee jaar de tijd om te laten zien dat ze geschikt is voor de functie. Dat is haar niet gelukt.”

Bultman wijst er op dat het werk van een wethouder ‘zwaar en complex’ is. “Dat moet je niet onderschatten.”

Gemeentekantoor
Verburg denkt dat de stroeve behandeling van de Cultuurnota de druppel was, maar dat de werkelijke reden voor het opstappen van de fractie en wethouder dieper ligt:

“Het heeft volgens mij ook te maken met het nieuwe gemeentekantoor, dat het college van B&W op een centrale locatie wil realiseren. Deze voorziening moet de bestaande gemeentekantoren vervangen. Lokaal op 1 zei er nog niet uit te zijn, wij als SGP overigens ook niet, maar vervolgens kwam er wel een persbericht waarin het collegevoornemen voor het nieuwe gemeentekantoor werd bekendgemaakt. Dat zal dus geen unaniem coalitiebesluit geweest zijn.”

Modder
Bultman vindt het jammer dat Hofman en Lokaal op 1 met modder gooien en in een verklaring de schuld eenzijdig bij de coalitie leggen. Enige zelfreflectie zou volgens haar geen kwaad kunnen. “Het lag aan het functioneren van deze wethouder. Ze worstelde overduidelijk met meerdere dossiers.”

De (korte) ontslagbrief die Hofman stuurde naar burgemeester Roel Cazemier roept bij Pannekoek veel vragen op. Zo zou zij op advies van bestuur en fractie van Lokaal op 1 hebben besloten ermee op te houden. “Helaas kunnen we Janette Hofman niet meer ter verantwoording roepen, maar voor haar partijgenoten in de raad heb ik nog wel wat kritische vragen die ik dinsdag tijdens het debat hierover ga stellen. Want ik lees nergens waarom zij nou haar functie heeft neergelegd.”        

Gelijk
De huidige minderheidscoalitie kan volgens Pannekoek ‘gewoon’ doorgaan. “De verhouding coalitie-oppositie is nu 15-16, maar Saskia van Rooy van Dierbaar Krimpenerwaard is nooit aanwezig. Het aantal stemmen is dus gelijk. Eigenlijk is het wel een goede ontwikkeling, want je geeft de oppositie de mogelijkheid om mee te doen.”

Ook Bultman en Verburg vinden het niet nodig om, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, weer coalitieonderhandelingen te voeren en een nieuwe wethouder aan te stellen: “Ergens is het ook wel interessant. Om steun te krijgen voor haar voorstellen zal de coalitie steun moeten zoeken bij de oppositie. Wij zullen actief meedenken en ons constructief opstellen.”

Verburg roept op de handen uit de mouwen te steken, want er is ‘volop werk aan de winkel’: “We hebben te maken met financiële problemen, vooral veroorzaakt door overschrijdingen in de jeugdzorg en de coronacrisis. Daarom moeten we na het debat hierover een streep onder de hele kwestie zetten en doorpakken.”

Zie hier het interview met de opgestapte wethouder Janette Hofman.

Floris Bakker & Robert van der Hek

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier