Afbeelding

Groen licht voor nieuw gemeentehuis Krimpenerwaard

Algemeen 1.440 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De gemeenteraad van Krimpenerwaard heeft dinsdagavond in meerderheid ingestemd met het plan voor een nieuw gemeentehuis. Het gemeentekantoor, dat naar verwachting rond de 27 miljoen euro gaat kosten, moet aan de Veerweg in Bergambacht komen.

Vorige week werd tijdens de commissievergadering al duidelijk dat een meerderheid in zou stemmen met het collegevoorstel. Waar de VGBK, D66 en VVD (uitgesproken) voorstander waren, was er meer voorzichtigheid bij het CDA en de ChristenUnie. 

Worsteling
Anthony Tom (CU) kwam dinsdagavond nog even terug op zijn ‘worsteling’ van afgelopen week, die hem met name zat in het feit of een keuze voor een nieuw gemeentehuis in deze financieel onzekere tijd wel zo handig was. “Dan kun je twee dingen doen: je kont tegen de krib gooien, maar ook je knopen tellen en constateren dat er ook zonder de ChristenUnie een meerderheid voor dit plan is”, aldus Tom.

En dus vond hij het raadzamer om mee te denken en te proberen via wijzigingsvoorstellen (moties en amendementen), die ook namens de VVD, VGBK en CDA werden ingediend, invloed uit te oefenen op het plan. 

Rem
Eén van de voorstellen zorgt ervoor dat de gemeenteraad nauw bij de voorbereiding betrokken blijft en bij het bekend worden van de locatie, het investeringsbedrag en het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis bij kan sturen dan wel op de rem kan trappen. Hierbij past ook het instellen van een klankbordgroep vanuit de gemeenteraad.

Een nieuw gemeentehuis betekent dat de huidige kantoren –in Schoonhoven, Stolwijk, Lekkerkerk en Bergambacht- vrijkomen. Deze locaties wil het college van B&W herontwikkelen voor woningbouw. Die woningen mogen wat de gemeenteraad betreft niet vrij op de markt komen, maar eigen inwoners, en dan met name jongeren/starters, moeten voorrang hebben. 

Tenslotte voorzag een laatste wijzigingsvoorstel, eveneens overgenomen door een meerderheid van de raad, in het nauw informeren van inwoners over het plan. “Want een nieuw gemeentekantoor is niet alleen voor ambtenaren, maar vooral een huis van de hele gemeenschap.”

Ondoordacht
De gemeenteraad stemde in met een krediet van 1,8 miljoen euro, waarmee de voorbereiding in gang wordt gezet. Tegen stemden Lokaal op 1, Pro Krimpenerwaard, de PvdA en SGP. Zij wilden een pas op de plaats, om er later, in wellicht financieel betere tijden, opnieuw naar te kijken.

Jan Verburg (SGP): “Over een paal in de Schoonhovense Veerpoort wordt dertig jaar gediscussieerd, laten we dan vanavond geen ondoordacht besluit nemen.”

Exploitatie
Het college van B&W verwacht dat de exploitatielasten van een nieuw gemeentehuis gelijk dan wel lager zijn dan die van de huidige vier gemeentekantoren. Met een nieuw gemeentekantoor kan de gemeente ook voorzien in de strengere duurzaamheidseisen voor gebouwen de komende jaren en is het gereis tussen de vier locaties verleden tijd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden