Afbeelding

Politiek Krimpenerwaard lijkt voor nieuw gemeentekantoor te gaan

Algemeen 605 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Afgaande op de discussie woensdagavond in de adviescommissie is een meerderheid van politiek Krimpenerwaard voor een nieuw gemeentekantoor op een centrale locatie (de Veerweg in Bergambacht). Dat betekent echter niet dat alle seinen op groen staan.

De mogelijke miljoeneninvestering -nieuwbouw van een gemeentehuis wordt geschat op 27 miljoen euro- houdt de verschillende fracties bezig, getuige de soms vurige pleidooien van voor- en tegenstanders. 

Toon lef
Uitgesproken voorstander is de VGBK. Fractievoorzitter Pascal van der Hek in zijn bijdrage: “Uit de berekeningen blijkt dat alle kosten die voortvloeien uit de investering minimaal gelijk dan wel lager zijn dan de exploitatielasten van de huidige vier gemeentekantoren. Toon lef en durf nu te investeren.” Daarbij moest hij erkennen dat de VGBK er eerst anders in stond: “Maar de situatie is veranderd. De regelgeving omtrent duurzaamheid is verscherpt, de rente is historisch laag en corona betekent nieuwe inzichten met betrekking tot werk op afstand. Eén centrale huisvesting maakt een einde aan het heen en weer reizen en kosten die verspreid worden over vier locaties. De vier vrijkomende locaties kunnen worden benut voor woningbouw.”

Ook D66 en VVD zijn voor. Jan van der Zwaart (D66): “In de toekomst investeren in de huidige gemeentekantoren is zinloos, want de duurzaamheidseisen worden ieder jaar strenger.” 

Pascal Zuijderwijk (VVD): “De bouw van een nieuw gemeentekantoor zou het sluitstuk kunnen zijn van de herindeling.” Wel stelde hij namens de liberalen enkele voorwaarden: een nieuw gemeentekantoor moet prominent aan de Veerweg komen en bereikbaar zijn met de bus. “En we willen als raad betrokken worden bij de verschillende fasen van het project. We willen grip houden.” 

Rem
De CDA-fractie was bij monde van Irma Bultman ‘voorzichtig positief’: “We zeggen in principe ja tegen het voorbereidingskrediet, maar dan wel met ‘go en no-go momenten’ tijdens de voorbereiding. Hierdoor kunnen we eventueel bijtijds op de rem trappen.” Ze pleitte daarnaast voor servicepunten in de kernen, zodat de gemeente dichtbij de inwoners blijft. “Dienstverlening is meer dan stenen alleen.”

De ChristenUnie liet bij monde van Anthony Tom weten best ‘te porren’ te zijn voor een nieuw, duurzaam gemeentekantoor op een centrale locatie, maar had desondanks ook bedenkingen. “Waarom dit besluit nemen in deze onzekere tijd?” Hij hamerde erop dat een eventueel nieuw gemeentekantoor niet ‘ergens achteraf’ aan de Veerweg wordt gebouwd, maar op een zichtlocatie. “We willen eerst de exacte locatie weten, voordat we instemmen.”

Harde garanties
De SGP-fractie hield in het midden welke kant het op ging, maar vuurde een zevental kritische vragen af op het college van B&W. Jan Verburg vroeg daarbij om ‘harde garanties’, zodat de nieuwbouw niet miljoenen euro’s duurder uitvalt dan begroot.

Uitgesproken tegenstander zijn de PvdA, Lokaal op 1 en Pro Krimpenerwaard. Deze fracties hamerden op uitstel. Jan-Kees Hoftijzer (Lokaal op 1): “Er is geen draagvlak voor, het sentiment is tegen. Til het over de verkiezingen heen en wacht tot het financieel meerjarenperspectief gunstig is.” 

Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard): “Haast is nergens voor nodig, het gaat nogal om grote bedragen.” Cees van der Graaf (PvdA): “Waarom wordt er geschermd met duurzaamheid als hèt argument voor centrale huisvesting. Het vroegtijdig afschrijven van de huidige gemeentekantoren is immers niet zo duurzaam te noemen. En wie durft garanties te geven over het werken in de toekomst? Als corona iets heeft duidelijk gemaakt is het dat thuiswerken echt een oplossing kan zijn.”

Strategisch belang
Wethouder Leon de Wit zei niets in uitstel te zien. “Over een half jaar is de situatie niet wezenlijk anders. Je moet een keer de knoop doorhakken.” Hij antwoordde ‘uiteraard’ te gaan voor een zichtlocatie aan de Bergambachtse Veerweg. “Maar we kunnen uit strategisch oogpunt niet aangeven waar precies, want dat zou de prijs van grond die niet in gemeentebezit is, opdrijven.”

Hij beloofde de raad via een voortgangsrapportage nauw bij de voorbereiding te zullen betrekken. “Ik kan me ‘go or no go-momenten’ voorstellen als bijvoorbeeld de locatie en bouwkosten bekend zijn.”

Dinsdag 21 december moet de gemeenteraad aangeven of het akkoord gaat met een voorbereidingskrediet van 1,8 miljoen euro. Onderzoek moet vervolgens uitwijzen wat de meest geschikte locatie van een nieuw gemeentekantoor is (het college heeft een voorkeur voor de Veerweg in Bergambacht), hoeveel de bouw gaat kosten, wie de architect wordt en hoe het ontwerp eruit komt te zien.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Ronde van Lekkerkerk viert diamanten jubileum: 'In al die jaren iets moois neergezet' Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe editie oogst- en streekmarkt 'Proef de Krimpenerwaard' bij Streekmuseum Nieuws 16 uur geleden
• Familie Verwoerd.
ESSO-tankstation Lekkerkerk in andere handen: 'Zullen de 'pomppraatjes' gaan missen' Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden