• Eén van de bestaande gemeentekantoren, in Stolwijk.
• Eén van de bestaande gemeentekantoren, in Stolwijk.

B&W Krimpenerwaard: ‘Nieuw gemeentehuis aan de Veerweg in Bergambacht’

Algemeen 4.180 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het college van B&W blijft van mening dat een nieuw gemeentekantoor op een centrale locatie de beste optie is. Het heeft daarbij een voorkeur voor de Veerweg in Bergambacht.

De vier huidige gemeentekantoren krijgen dan een nieuwe bestemming. Dit maakte wethouder Leon de Wit dinsdagmiddag bekend.

Verkennend onderzoek
De gemeenteraad krijgt het voorstel op dinsdag 21 december voorgelegd.

Het college vraagt om een krediet van 1,8 miljoen euro om een verkennend onderzoek naar nieuwbouw van een gemeentehuis aan de Veerweg mogelijk te maken. Eind 2022 zou de uitkomst hiervan bekend moeten zijn, waarna de gemeenteraad de knoop moet doorhakken. Bij een start van de bouw in 2023 zou het nieuwe gemeentehuis in 2025 betrokken kunnen worden.

Wethouder Leon de Wit: “Het is een gevoelig, maar in onze beleving het beste besluit dat we kunnen nemen. Aspecten als duurzaamheid, dienstverlening en efficiency voor onze medewerkers komen daarbij samen. Vier locaties is een ‘hoop gedoe’. Wat de exploitatie betreft willen we niet meer kwijt zijn dan in de huidige situatie met de vier gemeentekantoren. Daarmee zijn we dus niet duurder uit.”

Appartementen
De vier bestaande gemeentekantoren bieden volgens de wethouder ‘tal van mogelijkheden’ voor herbestemming. “We denken dan in eerste instantie aan woningbouw, waarbij in totaal 60 tot 80 woningen/appartementen mogelijk zouden kunnen zijn, eventueel gecombineerd met een maatschappelijke functie. In Schoonhoven zou het karakteristieke stadhuis kunnen worden omgevormd tot ceremonieel centrum.”

Wat de wethouder betreft is dit het moment om door te pakken. “Het omvormen van de vier huidige gemeentekantoren naar het vereiste energielabel is duur. Een nieuw gemeentehuis biedt ook betere kansen dan het verbouwen van de kantoren in Lekkerkerk en Stolwijk, zoals we op verzoek van de gemeenteraad hebben laten onderzoeken. De rente is nu laag, de bouwkosten blijven alleen maar stijgen. We moeten de knoop gaan doorhakken.”

Circulair
Het college zet in op ‘circulaire bouw’, wat naar verwachting 27 miljoen euro gaat kosten (beton-/skeletbouw 25 miljoen). Bij de gemeente Krimpenerwaard werken circa 440 ambtenaren, maar zij hoeven niet tegelijkertijd een werkplek te hebben. Allereerst omdat ze niet allemaal fulltime werken en daarnaast omdat er –mede vanwege corona- steeds meer thuisgewerkt wordt én de medewerkers ook steeds vaker buitenshuis werken, bijvoorbeeld in de vorm van keukentafelgesprekken.

Wethouder De Wit: “De gemeente is de grootste kantoorwerkgever van de Krimpenerwaard. In totaal zou een nieuw gemeentehuis zo’n 7.000m2 bruto vloeroppervlak beslaan, waarbij naast werkruimte ook rekening gehouden wordt met een raadzaal, vergaderruimten en eventueel huisvesting van aan de gemeente gelieerde organisaties. Het gebouw krijgt maximaal drie à vier woonlagen. Waar precies het aan de Veerweg moet komen zal uit het verkennend onderzoek moeten blijken.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Ronde van Lekkerkerk viert diamanten jubileum: 'In al die jaren iets moois neergezet' Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe editie oogst- en streekmarkt 'Proef de Krimpenerwaard' bij Streekmuseum Nieuws 16 uur geleden
• Familie Verwoerd.
ESSO-tankstation Lekkerkerk in andere handen: 'Zullen de 'pomppraatjes' gaan missen' Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden