Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Stephan Tellier

Verdeeldheid over afsluiten Veerpoort blijft

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Ook na enkele tientallen jaren discussie lijkt een definitieve afsluiting van de Schoonhovense Veerpoort niet dichtbij. Politiek Krimpenerwaard neigt naar een ‘nee’ .


Dat bleek dinsdagavond tijdens de discussie in de commissievergadering, waarbij de VGBK de eerder geventileerde onvrede over het collegevoorstel nogmaals uitte. 

“We zijn verbaasd over het feit dat het college voorbij gaat aan een pilot, zoals eerder afgesproken”, stelde fractievoorzitter Pascal van der Hek. Hij reikte wel een compromis aan, door te pleiten voor een gedeeltelijke afsluiting, bijvoorbeeld alleen in het weekend. “Dan kan het verkeer doordeweeks gewoon gebruik blijven maken van de Veerpoort.” 

De SGP, Lokaal op 1 en het CDA, die zo hun eigen argumenten hadden om de Veerpoort vanaf de rivierzijde open te houden voor gemotoriseerd verkeer, schaarden zich bij de potentiële nee-stemmers.

Voordelen
Daar tegenover stonden de voorstanders, met vier stuks minder in getal, maar volop overtuigd van de voordelen die door het afsluiten van de Veerpoort ontstaan.

Daaronder de coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie. “Laten we nou niet weer 20 jaar bakkeleien over dit onderwerp”, verklaarde VVD-fractievoorzitter Pascal Zuijderwijk. “Afsluiten komt de verkeersveiligheid en situatie ter plaatse ten goede en belemmert eigenlijk alleen sluipverkeer.” 

Jaap Visser (D66) kwam met een eyeopener: “Verkeer dat nu via de Veerpoort de binnenstad bereikt moet via een andere route terug, want het is eenrichtingsverkeer. Dat gaat toch altijd goed? Dus waarom niet de Veerpoort afsluiten van beide zijden? De belevingswaarde van de binnenstad zal ervan opknappen.”

Anthony Tom (CU) borduurde hier op voort: “Ik ben afgelopen periode weer in diverse stadjes als Schoonhoven geweest en nergens zie je zoveel blik in een historisch centrum als hier. Beeldbepalend op een verkeerde manier, en niet meer van deze tijd.” Over de weerstand die er bij de winkeliers zou zijn: “Volgens mij hebben ze er meer problemen mee als er niet meer geparkeerd mag worden op de Steenenbrug, maar dat is in dit voorstel niet aan de orde.”

Opknapbeurt
Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) stelde voor om het afsluiten van de Veerpoort gepaard te laten gaan met een opknapbeurt van het winkelgebied. “Dan zul je pas echt zien hoe mooi Schoonhoven is.”

Parkeren
Wethouder Ria Boere wees de tegenstanders er op dat klanten weliswaar eventueel via de Veerpoort de binnenstad kunnen bereiken, maar dat ze niet dichtbij kunnen parkeren.

“Dat kan hooguit op de Steenenbrug, maar dan moet je geluk hebben dat er een plekje is. Parkeren kan ook op andere locaties, zoals de gebieden voor lang parkeren, en daar heb je de Veerpoort niet voor nodig.” 

Ze deelde mee met de Schoonhovense ondernemers te hebben gesproken, maar die zijn ook verdeeld over dit onderwerp, stelde ze: “De politiek moest de knoop maar doorhakken, want ook onder de winkeliers zijn er voor- en tegenstanders.”

Hoogst haalbare
De gemeenteraadsvergadering zal uitkomst moeten brengen, maar het compromisvoorstel van de VGBK dan wel het alsnog invoeren van een pilotafsluiting lijkt vooralsnog het hoogst haalbare.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten