Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De otter zwom rond een boei in de Hollandsche IJssel ter hoogte van imkerij De Nesse.
• De otter zwom rond een boei in de Hollandsche IJssel ter hoogte van imkerij De Nesse. (Foto: Carin van Delft)

UPDATE: Twijfels rond waarneming otter in Hollandsche IJssel

  •   keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Is het een zeehond of toch een otter die zaterdagmiddag is gezien in de Hollandsche IJssel? 

Het enthousiasme onder natuurliefhebbers was zondag groot. Een dag eerder had Carin van Delft een foto gemaakt van een dier in het water ter hoogte van Lageweg. De vraag was wat het precies voor dier was: een bever, otter of zeehond? Die laatste was twee weken eerder nog gezien bij Capelle aan den IJssel.

Discussie
Otterkenner Hans Blom dacht na het zien van de foto’s meteen aan een otter. Toch moet hij erkennen het nu niet meer zeker te weten. “Er is tussen experts discussie ontstaan of het een otter of zeehond is. Onder die omstandigheden kan ik tot geen andere conclusie komen, dat niet vast te stellen is om welk diersoort het gaat.”

Het blijkt bijzonder lastig om van op afstand gemaakte foto’s een dier te determineren. “Voor mijn melding heb ik de foto’s aan drie experts voorgelegd. Die kwamen allemaal zonder twijfel op een otter uit. Andere experts (van zeehonden) hebben zich gemeld en menen dat het om een zeehond gaat. Ik vrees dus dat we het niet kunnen zeggen.”

EERDER BERICHT

OUDERKERK A/D IJSSEL • In de Hollandsche IJssel nabij Lageweg is zaterdagmiddag een otter waargenomen. Carin van Delft wist het dier op de foto te zetten.

Carin reed in de auto op de IJsseldijk richting Lageweg toen zij en haar man bij een boei een koppie boven water uit zagen steken. “Een eend of waterkip kon het niet zijn, dus zij we meteen gestopt en hebben we de auto geparkeerd.” 

Turend over het water speculeerden ze wat voor dier het zou kunnen zijn. Ze dachten aan een otter, bever of een zeehond. Die laatste was twee weken eerder gezien ter hoogte van Capelle aan den IJssel. “Ik heb een foto gemaakt en op de Facebookpagina Ouderkerk is zooo mooi gezet. Daar was het voor een kenner snel duidelijk dat het om een otter ging.” 

Keelvlek
Otterkenner Hans Blom bevestigt de waarneming: het gaat echt om een otter. “Dat is goed te zien aan de lichte keelvlek en de kop.” Hij denkt dat het om een jonge otter gaat uit de Reeuwijkse of Nieuwkoopse Plassen die is verstoten en op zoek is naar een nieuw leefgebied.

Blom voorspelde eerder al dat otters aan de poort van de Krimpenerwaard staan. “Dat is hiermee bevestigd. Nu is het wachten op het moment dat we kunnen vaststellen dat de otters zich daar blijvend vestigen.” 

Daarvoor is het volgens Blom belangrijk dat otters zich veilig kunnen verplaatsen en op knelpunten faunapassages worden aangelegd. “De provincie Zuid-Holland werkt hieraan onder meer in de N210 en N228. Dat is natuurlijk prachtig, want de otter is misschien wel het icoon van Zuid-Holland als het om de natuur gaat!”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten