Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Stock

Papendrechts Algemeen Belang: ‘25 meter aan zonnepanelen langs A15 is het maximum’

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Een strook van 25 meter aan zonnepanelen ten noorden van de A15 is acceptabel, maar een zonneweide van 250 meter diep in de ongerepte weilanden is te veel. Die boodschap gaf coalitiepartij Papendrechts Algemeen Belang (PAB) vorige week af richting het college van B&W.


De partij broedt samen met D66 op een voorstel om de 250 meter te schrappen uit de Regionale Energiestrategie (RES). Of om in elk geval aan dit document toe te voegen dat 25 meter voor Papendrecht het maximale is.

In de RES worden per regio afspraken gemaakt om het landelijke klimaatakkoord uit te voeren. Het stuk waarover de Papendrechtse politiek zich buigt, gaat over de bijdrage van alle Drechtsteden-gemeenten.

Het was bekend dat er plannen zijn om de Betuwelijn te ‘behangen’ met zonnepanelen en deze ook aan te leggen tot 25 meter ten noorden van de spoorlijn. Maar een eventuele afstand van 250 meter is veel partijen, waaronder ook PAB Papendrecht, te gortig.

Postzegelstukje
Raadslid Peter Stremler: “We vinden het belangrijk om ook als Papendrecht een bijdrage te leveren om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. We zijn echter ook zuinig zijn op het beetje groene ruimte dat we in onze gemeente hebben. Papendrecht hoort tot de twintig dichtst bebouwde gemeenten van Nederland. Het stuk tussen de A15 en het Alblasserbos is een postzegelstukje waar nog een laatste stukje natuur is. Om dat stukje grotendeels vol te leggen met zonnepanelen is geen goed idee.”

Minimumbod
Papendrecht voldoet met de 25 meter volgens PAB Papendrecht al ruimschoots aan het zogeheten minimumbod. Dit zal door de landelijke overheid worden beoordeeld. De RES wordt elke drie jaar tegen het licht gehouden. “De 250 meter diepte die nu genoemd wordt in de RES is een maximum. We willen voorkomen dat deze ruimte volledig gebruikt wordt wanneer we instemmen met de RES”, aldus Stremler.

Op 1 juli neemt de Papendrechtse gemeenteraad een besluit over de RES.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier