Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

ProefLOKAAL dit jaar in Zaltbommelse Maartenskerk

  •   364 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De inwoners van de Bommelerwaard kunnen komend weekend weer genieten van streekproducten, bereid door negen lokale restaurants. Voor het eerst wordt ProefLOKAAL Bommelerwaard in de Sint-Maartenskerk gehouden.

"Qua ligging is dat natuurlijk fantastisch", zegt Donja van der Waal namens het bestuur.

De kerk wordt op vrijdag 15 en zaterdag 16 september omgetoverd tot culinaire omgeving, waar bezoekers kunnen proeven van streekproducten, die bereid worden door lokale restaurants.

Amuse-diner
Vrijdagavond vindt het 'amuse-diner' plaats, hiervoor zijn ruim 300 kaarten verkocht. De deelnemers aan dit diner gaan genieten van negen amuses gemaakt met regionale groenten, fruit, vlees, vis of melkproducten.

Vrijblijvend binnenlopen
Op zaterdag kunnen bezoekers vrijblijvend de kerk binnenlopen en de ter plekke bereide smakelijke gerechtjes kopen en proeven. De deuren staan vanaf 13:00 uur open en de toegang is gratis.

Kiwibes
Nico van Berkel ziet het helemaal zitten in de grote kerk. Hij is eigenaar van Berkels Kiwi Berries in Kerkdriel en teelt de zogenaamde kiwibes, een kleine kiwivrucht. "ProefLOKAAL is voor mij een prachtige gelegenheid om de kiwibes te presenteren", vindt Nico. "Deze soort is nog niet zo bekend, maar ontzettend gezond." De vruchten zijn heel wat kleiner dan de bekende kiwivruchten, ze zijn ongeveer zo groot als een druif. Als ze lekker rijp zijn, zijn ze heerlijk zoet. En bovendien zitten ze boordevol vitamine C, antioxidanten, mineralen en andere gezonde bestanddelen.

Ravioli van rundertong
Chef-kok Thomas van Santvoort doet voor de eerste keer mee aan deze vierde editie van het culinaire feestje. Hij is gekoppeld aan Bommelbeef uit Ophemert en Mijn KaasKoe uit Hedel.

Tijdens het amuse-diner maakt hij een ravioli van rundertong met doperwten en een saus van specerijen. Op zaterdag bereidt hij een pasteitje van sucadestuk. Thomas heeft veel ervaring met cateringactiviteiten, hij werkt al jaren in zijn eigen bedrijf Salon du Bois, voor catering en home dining.

Nieuw restaurant: Fika
Deze maand is het topdrukte voor Thomas vanwege de aanstaande opening van zijn nieuwe restaurant, dat hij samen met zijn vriendin Merlijn van den Bosch gaat runnen. Zijn zus Carlijn van Santvoort, eigenares van het Bommels Bakhuys in Zaltbommel, haalde hem over om ondanks deze drukke maand toch ook mee te doen aan ProefLOKAAL. Bezoekers kunnen hier dan ook voor het eerst kennismaken met restaurant Fika, dat gevestigd is aan De Berm in Kerkdriel. Het restaurant krijgt een Frans georiënteerde keuken. "Een wereldkeuken is het eigenlijk", legt Thomas uit. Op de kaart komt een 5-gangenmenu van 52,50 euro en daarnaast zijn à la carte gerechten te bestellen.

Emmy Verhey Festival
Groot voordeel van ProefLOKAAL is volgens Donja de ligging van de Sint-Maartenskerk. "In hetzelfde weekend is het Emmy Verhey Festival in de Gasthuiskapel", vertelt ze. "We verwachten dat veel bezoekers aan het festival ook even naar de kerk zullen wandelen. Vorig jaar werd ProefLOKAAL gehouden in de kassen van kwekerij De Westerbouwing in Rossum. Dat was een ontzettend leuke locatie. Nadeel was dat mensen er echt speciaal naar toe moesten rijden, je wandelt er niet zomaar even langs. Dat is dus dit jaar anders. Iedereen weet waar de Sint-Maartenskerk is, we rekenen op meer spontane bezoekers."

Kinderen
Op vrijdagochtend komen een paar klassen van Bommelewaardse basisscholen naar de Sint-Maartenskerk om zich culinair te laten verrassen. De kinderen doen mee aan verschillende workshops waaronder boter maken met boerderij Zonneveld, 'hoe maak je een nieuw frambozenras' door kwekerij De Westerbouwing en zelf een koud drankje maken op basis van thee door DaSilva.

Zaterdag zijn er andere activiteiten voor kinderen: kaarsen maken door Trompenburg, boter maken met boerderij Zonneveld en Den Eelder, kaas maken met Mijn KaasKoe, een prijsvraag en kleuren.

Parkeren
Bezoekers kunnen hun auto het beste parkeren op de Rotterdamse Bol aan de Waalkade bij het bunkerschip (gratis). Ook parkeren op de Beersteeg is gratis, maar dat is iets verder lopen naar de kerk.

www.proeflokaalbommelerwaard.nl

Britta Alink

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

Nieuws uit Zaltbommel

EK kwalificatietoernooi O17 opnieuw bij NIVO Sparta
16/3
Blij de deur uit bij Blond in Bommel
16/3
lezersactie Win kaarten voor concert projectmannenkoor in Zaltbommel
16/3
Openbare repetitie Matthäus Passion
16/3
Kinderen 'doen, ontdekken en kijken' in Zaltbommel
15/3
Meer nieuws uit Zaltbommel >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten