Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Woensdag gaven Esmée Smit en Adrie Bragt het startsein voor IMC Basis.
• Woensdag gaven Esmée Smit en Adrie Bragt het startsein voor IMC Basis. (Foto: Valerie van Oord)

Elke week gastdocenten op De Walsprong

  •   229 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Basisschool De Walsprong in Zaltbommel start na de herfstvakantie met het IMC Basis-programma. Leerlingen van groep 7 en 8 krijgen twee jaar lang, elke week, onder schooltijd les van bevlogen gastdocenten. Zo ontdekken ze diverse vakgebieden en beroepen.

"Vandaag is het startsein van een waardevol nieuw initiatief binnen onze school dat mede mogelijk gemaakt wordt door de gemeente Zaltbommel en het Jeugdeducatiefonds", vertelt een trotse Joep de Boer, directeur van De Walsprong.

Belangrijkste stap
Adrie Bragt, wethouder van onderwijs van de gemeente Zaltbommel, vult aan: "IMC Basis bereidt leerlingen voor op de belangrijkste stap na hun schoolbestaan, wanneer zij aan het werk gaan en hoe zij zich het beste in die richting kunnen ontwikkelen. IMC Basis verankert daarnaast de school sterker in de buurt doordat enthousiaste professionals uit de directe omgeving van de basisschool betrokken worden bij het onderwijs." 

Van geneeskunde tot journalistiek
Op de vraag hoe dit in de praktijk vorm krijgt, antwoordt Joep: "Vakexperts en gastdocenten, veelal vrijwilligers, laten de kinderen experimenteren met hun voorkeuren en talenten. Toekomstperspectief, zelfvertrouwen en verbondenheid worden hierdoor bij de kinderen bijzonder versterkt. Er worden verschillende vakgebieden belicht, zoals Wetenschap, Recht, Geneeskunde en Beeldende Kunst. We starten met Journalistiek."

Jeugdeducatiefonds
Joep de Boer is er erg blij mee dat De Walsprong wordt gesteund door het Jeugdeducatiefonds. Arie Schilling, coördinator van dit fonds, legt uit: "In Nederland steunen wij bijna 100 scholen, waarvan De Walsprong de eerste school in Zaltbommel is. Het Jeugdeducatiefonds levert een bijdrage aan een samenleving waarin alle kinderen een zo hoog mogelijk niveau van opleiding en talentontwikkeling kunnen bereiken en waarbij financiële belemmeringen zoveel mogelijk worden weggenomen. We vertrouwen daarbij op de expertise van de leerkrachten, zij weten wat nodig is voor het kind op school."

Muurschild
Om de start te vieren werd woensdag naast de ingang van de school een IMC Basis-muurschild samen met vier andere muurschilden feestelijk onthuld door Adrie Bragt en Esmée Smit, voorzitter College van Bestuur van Stroomm. De vijf muurschilden zijn: IMC Basis, Jeugdeducatiefonds, Kanjerschool, Gruitenschool en Stroomm. Met deze bordjes wil De Walsprong aan kinderen, ouders, bezoekers en passanten dé aandachtsgebieden laten zien waaraan de school groot belang hecht.

Gruitenschool 
Als derde in de rij bordjes hangt het schild 'Gruitenschool'. Gruiten staat voor groenten en fruit. Dit initiatief heeft als doel kinderen bewust te maken van een gezonde voeding en dat dat belangrijk is voor je weerstand, een gezond gewicht en je fitheid.

Joep de Boer legt uit: "Op De Walsprong willen we graag een bijdrage leveren aan een gezond eetpatroon. Je zit hierdoor lekkerder in je vel, je bent minder snel grieperig of verkouden. Daarnaast voel je je fitter, waardoor je beter kunt leren. Op woensdag, donderdag en vrijdag eten we hier fruit of groente in de kleine pauze. Gruitenschool zijn bevalt ons erg goed." 

Kanjerschool
Onder de bovengenoemde schilden hangt het Kanjer-bordje. De Walsprong besteedt veel aandacht aan persoonlijke groei van het kind: een goed en veilig opvoedkundig klimaat en een gezellige sfeer. Op de school wordt daarom standaard in alle groepen de Kanjertraining gegeven voor vertrouwen, veiligheid, rust en wederzijds respect op school. Daar horen deze kanjerregels bij: we vertrouwen elkaar, niemand lacht uit, niemand speelt de baas en niemand blijft zielig. Kanjeren doen ze de hele dag door. Alle leerkrachten van De Walsprong zijn Kanjer-gecertificeerd.

Stroomm
De Walsprong valt onder het schoolbestuur van Stroomm (Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij), een professionele onderwijsorganisatie die ondernemen aanmoedigt en gelooft in eigenzinnig, openbaar onderwijs. Onder Stroomm vallen totaal vijftien openbare scholen in Sint-Michielsgestel, Boxtel, Haaren, Vught, Maasdriel en Zaltbommel. Stroomm-basisscholen hebben alle vrijheid om aan hun eigenwijze visie zelf vorm en inhoud te geven. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }