Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Code Oranje brengt ode in Noordeloos aan het burgerinitiatief

  •   216 keer gelezen

MOLENLANDEN/NOORDELOOS • Met een gedicht voor het dorpshuis in Noordeloos vraagt burgerbeweging Code Oranje (Lijst 14) aandacht voor lokale initiatieven van bewoners.

In de nieuwe gemeente Molenlanden zijn daar mooie voorbeelden van te vinden, vindt Code Oranje, dat woensdag meedoet aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Twee van de in het oog springende initiatieven zijn GiessenlandenNet en Stichting Glasvezel Molenwaard: burgerinitiatieven om glasvezel beschikbaar te krijgen in de voormalige gemeenten Giessenlanden en Molenwaard.  Code Oranje wil ruim baan geven aan deze en andere initiatieven door betrokken mensen in staat te stellen om samen met een oplossing te komen, waarbij het bestuur ondersteunend is aan inwoners in plaats van zelf de oplossing oplegt. 

Met de actie voor het Dorpshuis pleit Code Oranje ook voor het hervormen van onze democratie, waarin op dit moment politieke partijen leidend zijn, naar een democratie van nieuwe vormen, waarin de samenwerking met de inwoners van ons land centraal staat. Daarmee sluit Code Oranje aan bij de groeiende groep actieve burgers die de regie terugnemen over hun eigen leven en omgeving.

Inmiddels zijn er in ons land meer dan 500 zorginitiatieven en vrijwel evenveel energiecoöperaties. Hun basis is gemeenschapskracht: de positieve energie die vrijkomt als mensen elkaar helpen om hun doelen te bereiken door hun middelen te delen. Code Oranje wil daar in de provinciale politiek bij aansluiten door ervoor te zorgen dat de provincie zich vooral bezig houdt met dingen die mensen belangrijk vinden; de agenda van onderop.

Lijsttrekker Lucien van der Plaats: "Wij willen politieke problemen niet vanuit Den Haag oplossen, maar met de mensen om wie het gaat. De politiek moet kaders stellen, maar de inhoud vooral overlaten aan inwoners die vaak zelf de nodige expertise hebben, alleen al door ervaring. Per vraagstuk kun je de vorm(en) vinden die het beste bij dat vraagstuk passen. Ook de laagdrempelige vormen horen daarbij. Het referendum is daar goed een voorbeeld van. Maar ook aan een 'straatinterview', een app op de mobiele telefoon of games doen mensen mee, die zich bijvoorbeeld bij georganiseerde bijeenkomsten wellicht minder thuis voelen. We willen mensen niet alleen betrekken, maar ook de kans geven zelf verantwoordelijkheid te nemen. Daarom zien we graag meer initiatieven als GiessenlandenNet en Stichting Glasvezel Molenwaard."

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK