• De kopgroep die bijna de halve wedstrijd het veld aanvoerde
• De kopgroep die bijna de halve wedstrijd het veld aanvoerde

Henkjan den Braven en Petra Sloot winnen Krakelingenloop

Sport 150 keer gelezen

HEUKELUM • Henkjan den Braven en Petra Sloots hebben zaterdag de twaalfde editie gewonnen van de Krakelingenloop in Heukelum. Voor beiden was het de eerste overwinning ooit in een wedstrijd uit het Univé Grote Rivieren Loopcircuit.

De wedstrijdloop over tien kilometer in Heukelum begon bij de mannen zaterdag zonder uitgesproken favorieten. Een groep van negen koplopers bleef bijna een halve wedstrijd bij elkaar in pittige – want winderig en drukkend warm – omstandigheden. Eenmaal verlost van de tegenwind brak Pol Nabben de Krakelingenloop open met een tempoversnelling. Egbert Hooijkaas, winnaar van de Halve van Hercules onder andere dit jaar, bleef in de buurt, maar moest een gaatje laten. Even verderop leken Fouad Fertoute en Henkjan den Braven met elkaar om plaats drie te strijden.

Spurt
Zo leek de beslissing gevallen, maar in de laatste kilometer zette Den Braven de Krakelingenloop op zijn kop met een indrukwekkende spurt. De man uit Hoogblokland knalde over Fertoute en Hooijkaas heen en denderde op het laatste rechte stuk naar de finish op Nabben af. In de laatste honderd meter ging hij erop en erover. 

"Ik had eigenlijk het idee dat ik iets te vroeg was gegaan'', sprak de winnaar na. "Maar Pol kon er niet meer bij blijven gelukkig.'' Den Braven had de Krakelingen zonder tijd gelopen, maar 'puur op gevoel'. "Ik vind een goede klassering het belangrijkst. Ik ben de laatste tijd erg druk met de verbouwing van mijn huis dus had niet zo'n goed gevoel over vandaag. Roy Hoornweg had geappt dat je dan vaak je beste wedstrijden loopt. Dat had hij goed gezien.''

Sportief
Pol Nabben reageerde sportief op zijn nederlaag in extremis. "Als ik een keer had willen winnen was vandaag wel dé kans. Maar Henkjan is mijn clubgenoot en trainingsmaatje. Als ik het iemand gun is hij het.''
Den Bravens winnende tijd was 34.38. Nabben finishte in 34.44 en Hooijkaas was derde in 35.05.

Hooikoorts
In de wedstrijd van de vrouwen waren Petra Sloots en Vanessa Hartman de verwachte nummers één en twee, maar tot dusverre was Hartman steeds de rapste geweest in de lopen van het Grote Rivieren Loopcircuit. In Heukelum werd de klassementsleider echter flink gehinderd door hooikoorts. "Als ik de tijd bekijk zou het spannender zijn geweest als Vanessa daar geen last van had gehad'', erkende Petra Sloots. ,,Maar ik ben er erg blij mee. Ik had de hele tijd het idee dat ze vlak achter me liep, maar op zeven kilometer keek ik om en zag ik haar niet meer.''

Het verschil was dan ook groot geworden. Sloots won in 38.37, Vanessa Hartman liep 40.11 en Anne Zijderveld werd derde in 41.33.

De winnaars per categorie waren Den Braven (Msen), Fouad Fertoute (M35), Egbert Hooijkaas (M45), Wim Derks (M55), Erik-Jan Hoogendoorn (recreanten), Anne Zijderveld (Vsen), Petra Sloots (V35), Petra Bruijs (V45), Anouk Kruiswijk (recreanten), Daan Valstar (M 5km), Julie van Riel (V 5km), Gabri van Gent, Femke van der Waal, Levi Hoppestein, Noor van de Hoef, Boaz Middag en Lieke van de Hoef (jeugdlopen) en Van Noord (bedrijvenloop).

Alle uitslagen en klassementen zijn hier te vinden. Op 25 juni is de Lingewaalloop in Herwijnen de vijfde wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit.

Videoverslag van Krakelingenloop:

.

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Alpe d'HuZes wandeltocht groot succes: mooie opbrengst en volgend jaar weer Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Klankbordgroep en Werkgroep L2 zegt Nee: 'Online enquête over windturbines in Molenlanden bleek een wassen neus' Nieuws 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden