• Marcel Verweij en de leerlingen van de Juliana maken schoon.
• Marcel Verweij en de leerlingen van de Juliana maken schoon. Foto: Mimi van Rossem

Leerlingen Juliana betrokken bij dodenherdenking Leerdam: ‘Het is belangrijk te blijven herdenken’

Algemeen 724 keer gelezen

LEERDAM • Leerlingen van de Christelijke Basisschool Juliana zijn dit jaar betrokken bij de dodenherdenking op 4 mei. De kinderen kregen een gastles van burgemeester Sjors Fröhlich, hebben het oorlogsmonument dat aan de Stationsweg staat schoongemaakt en dragen tijdens de herdenking de Fioole fakkel.

In aanloop naar de herdenking heeft burgemeester Sjors Fröhlich op donderdag 14 april een gastles op school verzorgd. Fröhlich heeft tijdens de les, met behulp van het elektronische schoolbord, veel uitleg gegeven over de Tweede Wereldoorlog en waarom het zo belangrijk is dat op 4 mei de bevrijding wordt herdacht. Een herdenking die door de oorlog in Oekraïne nog meer betekenis krijgt dan voorgaande jaren.

Klusjes
Tijdens het schoonmaken van het monument was wethouder Marcel Verweij aanwezig. Hij hielp de leerlingen met allerlei klusjes. Zo veegde hij het pleintje rondom het monument schoon en boende hij met sop en borstel de grote herdenkingsstenen schoon. Maar voordat de wethouder de handen uit de mouwen stak vertelde hij de leerlingen dat het een kunst is om het verhaal te blijven vertellen. Omdat het aantal mensen, die de oorlog echt hebben meegemaakt door overlijden steeds minder wordt.

Verweij: “Dus er komt een tijd dat zij de verhalen over de oorlog niet meer kunnen vertellen. Daarom moeten we blijven herdenken. Ik zie dat het ieder jaar drukker wordt tijdens de herdenkingsdiensten en dat is mooi om te zien. Maar nu gaan we poetsen”, beëindigde Verweij zijn toespraak.

Gastles burgemeester
Ronja, een van de leerlingen die naar de Stationsweg waren gekomen om het monument en omgeving weer mooi schoon te maken vertelt over de gastles het volgende “ Ik vond het heel kindvriendelijk, niet te heftig en heel begrijpelijk. Ik ben nu meer bewust wat oorlog voor mens, stad en gemeenschap doet. Wat er nu in Oekraïne gebeurt is wel erg heftig. Ik vind het een mooi gebaar dat de gemeente vluchtelingen in het gemeentehuis van Meerkerk opvangt.”

Klasgenoot Stan vertelt tijdens het verwijderen van het groen tussen de tegels die rondom het Leerdamse monument liggen: “Ik vond het prachtig hoe hij het vertelde en het was heel leerzaam. Veel dingen wist ik niet. Ik vind na alles wat onze burgemeester vertelde het een heel goed doel om te herdenken. Ik heb helaas erge beelden uit Oekraïne gezien op tv. Ik hoop dat het hier nooit gebeurt.”

“Deze oorlog is raar, het is jaren goed gegaan en nu is er oorlog. Daardoor ben ik nu nog gemotiveerder om hier schoon te maken. Meestal keek ik alleen naar de herdenking op de tv, maar nu wil ik er zelf ook bij zijn,” De leerlingen vertelden verder nog dat in de klas vaak gesproken wordt over Oekraïne. Stan merkte op: “Ik begrijp door de beelden die ik dagelijks op tv zie nog meer hoe belangrijk vrijheid en herdenken is.”

Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden