• Brigitte van Brakel: "Ik geloof in het aangaan van de dialoog."
• Brigitte van Brakel: "Ik geloof in het aangaan van de dialoog." Foto: Gertjan den Ouden

Brigitte van Brakel verrassend in gemeenteraad: ‘Er ligt een belangrijke taak voor de progressieve partijen’

Algemeen 1.487 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Het was misschien wel de grootste verrassing tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Brigitte van Brakel kreeg als nummer twee op de lijst van GroenLinks meer stemmen dan nummer één, Erik van Doorn. Ook voor Van Brakel kwam de uitslag als een complete verrassing, maar de kiezer heeft gesproken. En dus pakt ze haar verantwoordelijk als kopstuk van de GroenLinks-fractie de komende jaren.

Actieve campagne
“We hadden vooral gehoopt op een extra zetel, zodat we er twee zouden hebben”, blikt Van Brakel terug op de verkiezingsuitslag. “En als dat niet zou lukken zou ik me gewoon weer in gaan zetten als commissielid. Het liep anders. Ik heb actief campagne gevoerd, zoals onze hele fractie. Ik ben een geboren en getogen Leerdamse en ik denk dat veel mensen hier me kennen. Wellicht dat dit heeft geholpen.”

“We zijn hebben door de hele gemeente aangebeld om met mensen in gesprek te gaan. Ook als ze direct zeiden dat ze niks met GroenLinks hebben, gingen er in gesprek. We willen weten wat er speelt bij mensen, waar lopen ze tegenaan? Juist met kleine dingen kun je mensen helpen binnen de lokale politiek. Dat langs de deuren gaan willen we blijven doen. Niet iedere week, maar wel met enige regelmaat.”

Verbeteren van processen
Van Brakel werkt op de klantenservice van een bedrijf wat zich bezighoudt met medische voeding. Ze maakte zich zo’n twintig jaar geleden al druk over de werkdruk in de zorg en besloot verpleegkunde te gaan studeren. Die studie maakt ze echter niet af, omdat ze er tijdens haar eindstage achter komt dat ze veel beter is in het verbeteren van processen en efficiëntie. Iets wat ze in haar huidige werk dan ook doet. Politiek vindt Van Brakel ook al van jongs af aan interessant. De ambitie om daar wat mee te doen laat ze rond haar twintigste echter varen, om hier een paar jaar geleden weer op terug te komen.

“Het bloed kruipt blijkbaar toch waar het niet gaan kan”, lacht ze. “Ik heb voor de toenmalige gemeente Leerdam in de adviesraad voor het sociaal domein gezeten. Zonder een partij aan te hangen, maar ik had behoefte om meer te doen en dus was het beter om op zoek te gaan naar een partij. Mijn ouders waren PvdA’ers en, het sociale zit er dus wel in.”

“Het milieu houdt mijzelf al lange tijd bezig, een goed leven begint bij een gezonde aarde. Dit past ook bij mijn christelijke achtergrond. Omdat GroenLinks zich duidelijk richt op de natuur, ben ik tijdens de oprichting van GroenLinks Vijfheerenlanden bij die partij betrokken geraakt. Ik ben niet iemand die vindt dat we mensen van alles op moeten gaan leggen, maar ga graag de dialoog aan. De komende jaren zal er toch echt iets moeten gaan gebeuren met betrekking tot de energietransitie. Daarin ligt een belangrijke taak voor ons en andere progressieve partijen.” 

Progressief geluid
Niet in de laatste plaats, omdat dat progressieve geluid in de beoogde nieuwe coalitie (VHL Lokaal, CDA, SGP en PvdA) slechts beperkt aanwezig is. “Dat geluid moet dan vooral van de PvdA komen. De laatste jaren is me wel opgevallen hoe goed er raadsbreed is samengewerkt, hopelijk blijft dat zo.”

“GroenLinks zal in ieder geval de eerlijke boodschap blijven verkondigen als het gaat over het milieu. We zullen mensen ervan bewust moeten maken dat er iets moet gebeuren. Zoals ik al zei, ik ga graag de dialoog aan. Ik geloof niet dat het helpt om inwoners van bovenaf zomaar iets op te leggen. Het is belangrijk dat we mensen goed informeren en betrekken bij de klimaatopgave om ze het belang in te laten zien.”

Een ander onderwerp waar Van Brakel zich om bekommert is het verschil tussen arm en rijk en de daarbij horende gezondheidsverschillen. “En natuurlijk zal ik me over een hoop andere dossiers nog in moeten lezen, maar dat komt goed. Ik ben gemotiveerd en gelukkig helpt Erik van Doorn me de eerste maanden nog een beetje wegwijs te worden.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden