Mien van Brakel, Evelyn Muller en René Hofmeester in de Noordertuin met peuters van Pepijn
Mien van Brakel, Evelyn Muller en René Hofmeester in de Noordertuin met peuters van Pepijn Foto: Levien Vermeer

Nieuwe coördinator Noordertuin in Leerdam

Algemeen 605 keer gelezen

LEERDAM • Er fladdert een koolwitje door de versierde Noordertuin, terwijl twee medewerkers van de Gemeentewerf de ingepakte kabouter en uitruststoel naar het terras sjouwen in het midden van de Noordertuin op ’t Eiland van Leerdam. Tuincoördinator Evelyn Muller en vrijwilligster Co Sleeuwenhoek hebben de decoratieve attributen opnieuw geschilderd. De peuters mogen het kleurige papier er afscheuren bij wijze van onthulling, en hun begeleidsters zijn enthousiast over de uitnodiging. 

Een van de stagiaires vertelt: ,,Op de peuterplusgroep zijn we juist met het thema ‘zaaien met bloemen’ bezig, daar sluit dit moment mooi bij aan.” De Noordertuin is een openbaar toegankelijke moestuin van, voor en door de wijk, beheert door Stichting Moestuinen Leerdam (SML). Hij ligt centraal in de wijk, tussen de supermarkt, verzorgingshuis ter Leede en de basisscholen Wilhelmina, Floris Radewijnsz en de Sterrenkijker in. 

Overdracht coördinerende taak
De gemeente heeft een faciliterende rol, vertelt Evelyn. ,,Zij hebben de paadjes aangelegd en de banken geplaatst en doen snoeiwerk aan de grotere bomen.” Ontwikkelaar Habion verhuurt het naastgelegen verzorgingshuis en stelt een garagebox ter beschikking aan de vrijwilligers van de Noordertuin voor opslag van materiaal en gereedschap, onder de voorwaarde dat de tuin onderhouden wordt.

,,Zij hebben er ook baat bij dat dit stuk grond zo’n mooie bestemming heeft gekregen. De senioren kunnen hier een wandelingetje maken of even op een bankje in de schaduw zitten” licht Evelyn toe.  Zij draagt haar coördinerende taak binnenkort over aan René Hofmeester (69) omdat ze gaat verhuizen. ,,Ik zal het wel missen hoor, het was ontzettend leuk hier.” 

René heeft volop plannen, vertelt hij. Een deel van de tuin is al gereserveerd voor moestuinles aan basisschoolleerlingen en er komen bakken van Douglas-hout, waar de kinderen allerlei groenten in kunnen gaan verbouwen bijvoorbeeld. ,,Via de Stichting Duurzaam Vijfheerenlanden gaan we ons meer richten op natuur- en milieueducatie, daar speelt moestuincoach Sylvia Terpstra een grote rol in.” 

Zacht fruit
Mien van Brakel (71) is vrijwilligster van het eerste uur, toen de tuin in 2015 werd opgericht. Nu ligt die er nog braak bij, maar de kersenboom bloesemt al volop en de tulpen in een paar uithoeken van de tuin bloeien uitbundig. ,,Hier mogen we echt trots op zijn, iedereen roept er over” zegt ze blij. Straks kunnen de omwonenden mee profiteren van de oogst, legt Mien uit.

,,Je mag zo de tuin binnenlopen en oogsten wat je die dag wilt eten. Of wat zacht fruit als frambozen, aardbeien en bramen of een appeltje en peer meenemen.” Dat Mien verknocht is aan de tuin blijkt, als ze drieënhalve maand na een heupoperatie alweer actief meedoet. En ze komt nooit met lege handen in de tuin, volgens Evelyn. ,,Mien houdt van gezelligheid en zorgt altijd voor koffie met iets lekkers erbij.” Meer informatie: noordertuinleerdam@gmail.com

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden