Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Zorgen bij SamenDoen en Welzijn Vianen: gemeente stopt per volgend jaar met jaarlijkse bijdrage van vier ton

Algemeen 1.706 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Stichting Welzijn Vianen en Stichting SamenDoen hebben de politiek in de gemeente Vijfheerenlanden gevraagd om tijdens de coalitieonderhandelingen de 400.000 euro die de organisaties de afgelopen vier jaar ieder jaar ‘incidenteel’ kregen, structureel te maken. Volgens de planning nu wordt de vier ton per jaar vanaf 2023 geschrapt, waardoor beide stichtingen moeten gaan snijden in hun begroting. Hierdoor zou men moeten gaan korten op personeel en moeten trajecten die bewezen hebben succesvol te zijn moeten worden stilgezet. 

Directeuren van beide organisaties Nieske Blaauw (Welzijn Vianen) en Saskia Smeenk (SamenDoen) nodigden vorige week woensdag vertegenwoordigers van alle politieke partijen uit voor een presentatie. Hierin uitten de twee hun zorgen over de gevolgen die de geplande bezuinigingen zouden hebben op de inwoners van Vijfheerenlanden. 

De organisaties zetten zich onder andere in voor de ondersteuning van mantelzorgers, zetten welzijncoaches in om mensen die niet lekker in hun vel zitten te helpen en helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun zoektocht naar een baan. Dit is slechts een deel van de werkzaamheden van de organisaties. 

Zorginfarct
Volgens Blaauw en Smeenk is er momenteel al sprake van een zorginfarct. Zo neemt de complexiteit van hulpvragers toe, evenals het aantal overbelaste mantelzorgers. Het aantal potentiele vrijwilligers en zorgprofessionals neemt daarentegen juist af. De komende jaren zal het aantal 70-plussers met 70% gaan stijgen. De vraag om organisaties als Welzijn Vianen en SamenDoen wordt dus alsmaar groter.

Blaauw en Smeenk benadrukten altijd steun te hebben gevoeld van de politiek en hopen dat men inziet dat, wanneer er inderdaad vier ton minder beschikbaar komt, de gevolgen daadwerkelijk merkbaar zullen zijn onder de inwoners. Bovendien kost dit de gemeente op de lange termijn juist geld. Gevolgen van de geplande bezuiniging zijn nu al merkbaar. Goede en bewezen succesvolle werknemers die een vast contract moesten krijgen, kon dit niet worden geboden. 

Partijen zien belang
Alle partijen benadrukten na de presentatie het belang in te zien van de hulporganisaties en te willen kijken naar een oplossing zodra de verkiezingen achter de rug zijn. Men was ook kritisch op de eigen rol. In een eerder stadium had duidelijk afgesproken moeten worden, wat men verstaat onder incidenteel en hoe dit er precies uit zou zien. Iets wat ook Blaauw en Smeenk aanmerkten als leerpunt voor henzelf.

Andere reacties onder de partijen waren onder andere dat er wel gekeken moet worden of er bepaalde zaken efficiënter kunnen worden aangevlogen en dat men goed moet kijken waar preventie en dus de taak van de stichting begint. Blaauw en Smeenk kregen complimenten voor hun presentatie en lieten na afloop weten zich gesteund te voelen. Interessant wordt het om te zien wat de partijen er na de verkiezingen concreet mee gaan doen. 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden