• De Morris Minor 1000 van Wim van Eijk.
• De Morris Minor 1000 van Wim van Eijk. Foto: Aangeleverd

Oldtimers door de Vijfheerenlanden

Algemeen 1.552 keer gelezen

VIANEN/VIJFHEERENLANDEN • Autoliefhebbers kunnen zich komend voorjaar weer vergapen aan het grootste rijdende automuseum van Nederland. Na een afwezigheid van twee jaar kan de Oldtimerdag Vianen weer plaatsvinden. “Als de coronaregels dat op dat moment toelaten natuurlijk, maar we hebben goede hoop”, zegt Wim van Eijk, één van de vele vrijwilligers die zich bezig houdt met de organisatie van de dag.

Rijdend museum

De Oldtimerdag Vianen staat bekend als ‘het grootste rijdende automuseum van Nederland. “We hebben meestal een groep van 350 auto’s”, vertelt Van Eijk vol trots. “En die zijn bijna allemaal uniek, er zitten nauwelijks dubbele tussen. We starten altijd op de Voorstraat in Vianen. Alle auto’s staan daar dan al ‘s ochtends terwijl we iedereen ontvangen. Sommigen komen ook in kledij van de tijd waaruit hun auto stamt, wat heel leuk is om te zien. De auto’s moeten van voor het jaar 1975 zijn.”

Na het ontvangst gaat de hele karavaan op pad. Ditmaal heeft men een mooie route uitgestippeld door de gehele gemeente Vijfheerenlanden van in totaal zo’n 70 kilometer. Men eindigt weer op de Voorstraat. “Maar de deelnemers hebben ook de mogelijkheid om voor een iets kortere route te gaan. Er zijn deelnemers die al een heel eind hebben moeten rijden om hier te komen, dus die vinden het dan wel mooi geweest. Bovendien is het ook heel leuk om weer op de Voorstraat te zijn, daar is namelijk van alles te doen.”

Gezellige Voorstraat

“Daar is het gezellig met terrasjes waar je lekker wat kunt drinken wanneer je terugkomt. Bovendien kleden we het altijd aan met muziek. Ook voor niet-deelnemers is het dus erg gezellig om in Vianen te zijn die dag. En dan kun je ook nog eens die mooie oldtimers bewonderen als ze weer terugkomen.”

De organisatie maakt ieder jaar een miniatuurversie van een oldtimer. Inmiddels zijn de kleine autootjes een waar collectors item geworden. Ook maakt men een boekje met interessante achtergrondverhalen en informatie over de regio wat erg populair is.

Sponsoren

De 33e editie van de Oldtimerdag Vianen staat gepland voor zaterdag 18 juni. Mensen die interesse hebben om deel te nemen kunnen zich aanmelden via info@oldtimerdagvianen.nl, maar ook sponsoren kunnen zich melden. “En die hebben we nog wel nodig. Een aantal vaste sponsoren doet niet mee of geeft minder, doordat ze hard getroffen zijn door de coronamaatregelen. Dat is dus de kleine slag om de arm die we nog moeten maken. Het moet financieel lukken én we moeten geen coronagolf meer krijgen. Dan staat niets een prachtige nieuwe dag in de weg.”

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden