Het theater start bij de Houtloods en gaat langs de Muizentorens richting het centrum.
Het theater start bij de Houtloods en gaat langs de Muizentorens richting het centrum. Foto: Mimi van Rossem

Kerntheater Leerdam: ‘Schrijven op een bankje in de zon’

Algemeen 396 keer gelezen

LEERDAM • Nog twee weken en dan gaat het theaterstuk ‘Eigenaerdige Streken’ van het Kerntheater Leerdam van start. Twee weekenden lang kan dan genoten worden van theater op verschillende locaties in het centrum van Leerdam.

Naast spelers, de regisseuses Monique Sentjens en Marene Ploeger, de decor, kostuum- en productie groep is er natuurlijk ook het schrijverscollectief bij het theater betrokken. Dit zijn de mensen die in samenwerking met de regisseur de verhaallijn uitwerken.

Thema
Jolanda van de Weerd, een van de schrijvers en zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van Leerdam waar zij sinds drie jaar woont, vertelt hierover: “Samen met Rob Witteveen en Marjolijn Tromp ben ik vorig jaar begonnen met het schrijven van de scènes. Met elkaar hebben we eerst het creatieve proces besproken, en het thema natuurlijk. Daarna: wat is mogelijk en wat niet.”

“Vanwege het thema zijn wij in de geschiedenis van de schilderijen die in het Hofje hangen gedoken. Weet je dat in het Hofje het grootste privé-schilderijen bezit van Nederland hangt? Omdat een scène op de Zuidwal speelt, hebben Rob en ik vorig jaar zomer in de zon op een bankje op de Zuidwal precies daar de dialoog voor scènes over een bewoonster van de Zuidwal geschreven.”

Kleine stukjes
Marjolijn Tromp merkt op: “Ik ken Monique Sentjes zeker al twintig jaar via La Troupe. Een geweldige regisseur die ons schrijvers, de spelers, de muzikanten en alle vrijwilligers de kans geeft zich te ontwikkelen, mee te denken èn te doen aan het theater. Sinds drie jaar schrijf ik kleine stukjes en nu dus ook scènes voor het Kerntheater. In het begin loopt alles door elkaar heen, maar uiteindelijk valt alles op zijn plaats. Het is leuk.”

Liefde
Waarna Marjolijn nog mensen oproept eens bij het Kerntheater te komen kijken. “Kom op doe eens een jaartje mee. Het is totaal niet moeilijk. Je hoeft geen lappen tekst uit je hoofd te leren. Soms heb je maar twee regels tekst.”

“Wat ik het leukste aan het Kerntheater vind? Nou, dat ik nu samenwoon met mijn vriend die ik bij het Kerntheater heb leren kennen. Maar het is vooral leuk om mee te doen. Je doet het samen, waarbij voorop staat dat het leuk voor iedereen moet zijn. Het Kerntheater voelt voor mij een beetje thuiskomen.” 

Voorstellingen
De voorstellingen worden gespeeld op donderdag 18 en vrijdagen 19 en 26 november om 19.30 uur en op zaterdagen 20 en 27 november om 16.00 uur en 19.30 uur.

Tickets zijn te bestellen via: www.kerntheater.nl.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden