• Werner van den Belt, de nieuwe conservator van SMV.
• Werner van den Belt, de nieuwe conservator van SMV. Foto: Erwin Westerlaken

Werner van den Belt: nieuwe conservator Stedelijk Museum Vianen

Algemeen 1.114 keer gelezen

VIANEN • Het Stedelijk Museum Vianen heeft sinds enkele maanden een nieuwe conservator: Werner van den Belt.

Werner van den Belt is sinds drie maanden de nieuwe conservator van het Stedelijk Museum Vianen. Hij volgt Afiena van IJken op die afgelopen zomer, na zes jaar verbonden te zijn geweest aan het museum, een andere uitdaging aanging. Van den Belt is al zijn leven lang met kunst bezig. Hij volgde een opleiding tot docent in tekenen en handvaardigheid en rondde ook de studie Kunstgeschiedenis af. 

“Alles wat ik doe is een combinatie van die twee aspecten”, vertelt Van den Belt. “Ik heb voor de klas gestaan, daarbij heb ik voordeel van mijn achtergrond in kunstgeschiedenis. Ook heb ik voor veel musea gewerkt en daarbij is educatie een heel belangrijk onderdeel. Communicatie staat centraal. Je moet zorgen dat je het publiek goed leert kennen, zodat je de boodschap goed kunt overbrengen.”

Tweeledige rol
De laatste zes á zeven jaar heeft Van den Belt alleen maar voor musea gewerkt. Na zijn vertrek bij Museum De Zwarte Tulp in Lisse, kwam hij terecht in Vianen. Daar solliciteerde hij op de ontstane vacature na het vertrek van Van IJken. Bij het Stedelijk Museum in Vianen ziet de nieuwe conservator een tweeledige rol voor hem weggelegd.

“Ten eerste wil ik meer aandacht geven aan de stad en aan de regio. Daarvoor heb ik al een eerste opzet gemaakt. Ik heb de cultuurhistorie van de regio opgebouwd uit verschillende thema’s”, vertelt Van den Belt. De thema’s die behandeld zullen worden zijn ‘Ontstaan en stadsrechten’, ‘Politiek en economie’, ‘Kunst en cultuur’ en ‘Leven met water’.

De conservator ziet ook een rol in het aantrekken van meer mensen naar het museum. “Dit wil ik doen door middel van tentoonstellingen met een bredere opzet.” Hiermee moet ook meer jeugd naar het museum worden getrokken. “Ik heb twee kinderen, één van achttien en één van eenentwintig, en zij hebben geen zin om naar het museum te gaan”, vertelt Van den Belt. Desondanks doet de conservator zijn best om de jeugd meer aan te spreken. Daarbij heeft hij het voordeel dat hij op een middelbare school heeft gewerkt.

“Hierdoor weet ik hoe ik dat ongeveer zou moeten aanpakken”, stelt Van den Belt. “Ik ben nu druk bezig met social media, voornamelijk met Instagram. Daarnaast moeten de onderwerpen die tentoongesteld worden jongeren aanspreken. Dat kun je doen door belangrijke aspecten uit het verleden om te zetten naar het nu. Ook moet je kijken naar onderwerpen die jongeren bezighouden. Dat zijn zaken zoals internet, beeldvorming en identiteit. Daar ga ik in mijn onderwerpkeuze dus zeker rekening mee houden”, aldus de conservator die stelt dat senioren wel de ‘corebusiness’ blijven. 

“Zij vormen immers het grootste deel van het publiek.”

‘Beatrix in Beeld’
Op de vraag welke onderwerpen senioren aanspreken geeft Van den Belt een duidelijk antwoord. “Beatrix”, zegt de conservator lachend. Ter ere van het 50-jarig bestaan van het Stedelijk Museum Vianen is de tentoonstelling ‘Beatrix in Beeld’ te zien. Daarin wordt een grote selectie staatsieportretten getoond.

“Vooral dingen die de senioren zelf hebben meegemaakt spreekt hen aan. Beatrix is daar belangrijk in.”

De tentoonstelling over Beatrix is in werking gezet door Van IJken en werd gefinetuned door Van den Belt. De conservator heeft geen specifiek stuk uit de tentoonstelling dat hem extra aanspreekt. 

“Dat is een beetje hetzelfde als de vraag: ‘Welk kind vind jij het liefst’. Als je een tentoonstelling maakt richt je je niet op één kunstwerk, maar op meerdere. Een voetbalelftal waarin elf Messi’s spelen vormt geen goed team. Je hebt verschillende kunstwerken nodig die samen een verhaal vertellen”, aldus Van den Belt. “Dat is de uitdaging en het leukste aan mijn beroep.”

Erwin Westerlaken

Erwin Westerlaken, redactiecoördinator Het Kontakt-Altena

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden