• Het is rond 1800 en slachtoffers van de overstromingen bereiken de binnenstad van Vianen.  Aquarel 2019, Gerard van Straten, Lexmond.
• Het is rond 1800 en slachtoffers van de overstromingen bereiken de binnenstad van Vianen. Aquarel 2019, Gerard van Straten, Lexmond. Foto: Aangeleverd

Openluchttheater Watervlucht Vianen definitief afgeblazen

Algemeen 385 keer gelezen

VIANEN • Het openluchttheater Watervlucht dat vanaf maart 2020 door de corona-uitbraak steeds is uitgesteld gaat door de aanhoudende onzekerheid over het houden van grote evenementen definitief niet door. 

Door de verstreken tijd moet de organisatie opnieuw gaan werven, alle repetities moeten over en ook de marketing zal opnieuw moeten worden uitgevoerd.

De financiële middelen zijn daartoe niet toereikend. Dit is een bittere pil voor de 500 vrijwilligers uit Vianen en de hele Vijfheerenlanden die aan Watervlucht meewerken, zij kunnen nu niet laten zien waar zij zich maandenlang op hebben voorbereid. Ook voor het artistiek professioneel team is het slikken. 

Artistiek leider Carolien Arnold: “Het hele team stond ondanks de beproeving klaar voor een nieuwe start. Veel van de beoogde doelen zijn bereikt. We hebben veel mensen op de been en bij elkaar gebracht, deelnemers hebben kennisgemaakt met nieuwe werkvormen en met elkaar, er zijn nieuwe connecties en vriendschappen ontstaan. Maar wrang is het wel, dat we de grote climax niet samen hebben kunnen vieren met de hele Vijfheerenlanden als publiek. We waren zo dichtbij.”

Afgeblazen vanwege corona
Tien dagen voor de voorstelling, nu ruim anderhalf jaar geleden, kwam er een verbod op grote evenementen en na drie vergeefse pogingen een nieuwe datum te plannen, kan de organisatie nu niet anders meer dan het project afblazen.

Ondanks extra bijdragen van twee grote fondsen zijn de kosten voor een nieuwe start te hoog. De komende maanden werkt de organisatie aan de ontmanteling van Watervlucht. Decorstukken worden gedemonteerd en de kostuums die vrijwilligers hebben gemaakt worden aangeboden aan theater- en toneelgezelschappen in Vijfheerenlanden.

Groots evenement
Watervlucht moest een van de grootste evenementen van Vianen worden met 180 acteurs en figuranten en meer dan 60 zangers en muzikanten uit de gemeente Vijfheerenlanden. De verwachting was dat de voorstelling tussen Lek en Grote Kerk vijf- tot tienduizend bezoekers zou trekken.

Achter de schermen heeft een grote groep vrijwilligers aan decor en rekwisieten gewerkt, het kostuumteam heeft de kleding gemaakt, er zijn vrijwilligers in de weer geweest met veiligheid en logistiek en met communicatie. 

Het draagvlak voor de voorstelling is enorm. Een mediateam stond klaar om het historische theaterspel vast te leggen en het Stedelijk Museum van Vianen zou een tentoonstelling maken van foto’s en film.

De organisatie heeft samen met de artistiek leider nagedacht over een alternatieve en kleinere voorstelling. Maar dat zou afbreuk doen aan de essentie van Watervlucht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden