• Wethouder Tirtsa Kamstra onthult het vignet.
• Wethouder Tirtsa Kamstra onthult het vignet. Foto: Mimi van Rossem

Gezonde School vignet voor Het Heerenlanden College in Leerdam

Algemeen 627 keer gelezen

LEERDAM • Wethouder Tirtsa Kamstra heeft maandagmiddag op het Heerenlanden College in Leerdam het Gezonde School Vignet onthuld.

Door zich actief preventief in te zetten tegen roken en alcohol- en drugsgebruik onder jongeren is dit vignet aan de school toegekend. Dit Gezonde School vignet is uitgereikt door de GGD en is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. 

Het vignet bestaat uit een certificaat voor de betreffende thema’s die op de school worden behandeld, een plaquette voor op de gevel van de school en een digitaal logo. 

Het programma van Gezonde School wordt landelijk aangestuurd en gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De scholen kiezen samen met collega’s, leerlingen of studenten, ouders en verzorgers en andere betrokkenen doelen, acties en activiteiten. 

Het Heerenlanden College heeft gekozen voor de thema’s roken, alcohol- en drugsgebruik. Het vignet Gezonde School is drie jaar geldig. Om dit vignet te behouden moet de school na drie jaar opnieuw een aanvraag indienen.

Activiteiten
Jerry Mostert, zorgcoördinator van het Heerenlanden College vertelt hierover: “Om dit vignet te krijgen hebben we verschillende activiteiten ontplooid. Zo houden we onder andere ieder jaar voor de brugklassers en hun ouders voorlichtingsbijeenkomsten over verslavingsproblematiek. Voor de bovenbouw hebben we interactieve lespakketten aangekocht.”

“Het Trimbos Instituut heeft deze lespakketten ontwikkeld. Thema’s die tijdens de lessen behandeld worden, zijn onder andere: ‘Waar - en waarvoor gebruik ik?’ Maar ook zijn leerkrachten erop getraind tijdig te signaleren als een leerling problemen heeft. We richten ons niet alleen op de leerling, maar geven ook voorlichting aan ouders.”

Wethouder Tirtsa Kamstra merkt op: “Heel veel ouders denken: ‘Dit doet mijn kind niet’, maar helaas is de realiteit soms anders.” Mostert vult aan: “Dus geven we ook voorlichting over signalen waar je als ouder op kunt letten. Als wij constateren dat het niet goed gaat met een leerling nemen we sowieso gelijk contact op met de ouders en proberen we samen de leerling te helpen.”

Al bereikt
Op de vraag wat er intussen al is bereikt, antwoordt Mostert: “We hebben nu in beeld wat we doen aan voorlichting over verslaving en gaan werken aan het doel waar we naar toe willen. Preventie en bewustwording is hierbij zeer belangrijk. Duidelijk moet zijn dat we met zijn allen, ook met de ouders, samenwerken aan het voorkomen van verslavingen. Wij willen als school bijdragen aan een gezonde levensstijl van onze leerlingen en hen er bewust van maken wat de gevaren zijn van roken en het gebruik van alcohol en drugs.”

Oud leerkracht Hanny Veldhuizen, die zich de afgelopen jaren heeft ingezet dit vignet te verkrijgen, vertelt: “Om voor het vignet in aanmerking te komen zijn docenten opgeleid om drugs– en alcoholproblemen onder de leerlingen tijdig te signaleren en de leerlingen te begeleiden bij hun alcohol- en drugsprobleem. Ook worden ouders voorgelicht en is het schoolbeleid onder de loep genomen en vastgesteld.”

“et is belangrijk dat jongeren weerstand kunnen bieden aan verleidingen en niet bezwijken onder groepsdruk. Daarnaast besteden we ook aandacht aan andere verslavingen zoals gameverslaving. Iets wat we ook tegenkomen op school.” 

Vignet Welbevinden
Inmiddels is de school ook bezig het vignet ‘Welbevinden’ te verkrijgen.

Mostert: “Dit is een heel breed concept. Zeker in deze coronatijd is het belangrijk dat leerlingen goed in hun vel zitten en geregeld contact met hun vrienden hebben. We doen er alles aan om de leerling hierbij te helpen. Samen met de mentor of vertrouwenspersoon kunnen we ze wijzen waar hulp te vinden is.”  

Ook de gemeente Vijfheerenlanden vindt het stimuleren van een gezonde levensstijl onder jongeren zo belangrijk dat zij zorgt voor structurele aandacht hiervoor. Daarom heeft de gemeente voor de komende twee jaar de Gezonde School Adviseur Mirande Dawson ingehuurd die alle scholen begeleidt, ook als de school geen landelijke Gezonde School subsidie ontvangt.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden