• Aurora was door heel Leerdam te vinden.
• Aurora was door heel Leerdam te vinden. Foto: Aangeleverd

Aurora Leerdam presenteert: Schudden op de bank in samenwerking met cabaret duo Schudden

Algemeen 418 keer gelezen

LEERDAM • Een compleet verzorgd avondje uit en toch de bank niet af hoeven. In de gure wintermaanden zou dat zeker niet verkeerd zijn. Dankzij Aurora in Leerdam kan dat de komende tijd.

Het Harmonieorkest presenteert namelijk een Borrelbox: een box met een film van ongeveer een uur, waarin Aurora natuurlijk de hoofdrol speelt, maar ook met lekkere hapjes en zelfs een drankje. 

Het idee ontstond tijdens coronaperiode. “We hadden wel zin om iets vernieuwends te doen, maar veel mogelijkheden waren er natuurlijk niet. Bovendien mochten we op een gegeven moment wel weer repeteren, maar alleen in kleine groepjes. Niet met het hele orkest. We zijn toen gaan nadenken: wat kan er allemaal? En eigenlijk ontstond toen het idee: we gaan een film maken”, vertelt Marieke Oosterom die dwarsfluit speelt bij Aurora. 

Carla Pigmans (klarinet) vult aan: “Het moest iets worden wat herkenbaar was voor Leerdammers, dus al snel was het plan om dan op locaties in Leerdam te gaan filmen die herkenbaar zijn voor inwoners, zoals de Glasblazerij en café M’n Moeder.”

Volhouden
Het enthousiasme was groot en Aurora ging aan de slag. In kleine groepjes werd de muziek gerepeteerd.

“Dat was best een uitdaging. Je kunt je dan niet verschuilen en moet zorgen dat wat je speelt goed is. Bovendien is het later allemaal op beeld terug te horen. Daarnaast vroeg het de leden ook om geduld en concentratie. Tijdens één repetitie werkten we soms maar aan één muziekstuk. Omdat er tussendoor ook nog diverse lockdowns waren en er daardoor dus langere tijd niet gespeeld kon worden, werd het project steeds opgeschoven en moesten we de leden gemotiveerd en betrokken zien te houden. Daarnaast was het soms gewoon een uitdaging om iedereen voor de repetities, of de opnames, bij elkaar te krijgen”, vertelt Marieke. 

“Maar wij als werkgroep hadden het einddoel voor ogen en dat was zo leuk, we wisten dat we dit vol moesten houden.”

Schudden
Het idee voor de film komt van Aurora en zij zochten samenwerking met het cabaret duo Emiel de Jong en Noël van Santen van ‘Schudden’ die de verschillende sketches schreven en speelden. “Samen met Rob Witteveen, die in de film ook op accordeon te horen is, bedachten zij de verhaallijn, zodat het ook een kloppend geheel is geworden”, legt Carla uit.

“Ook zangeres Natasja den Toom, die het lied ‘Kan ik iets voor je doen’ zingt, heeft een bijdrage aan de film geleverd. Onze dirigent Hans van Leeuwen had natuurlijk de muzikale leiding en we zijn heel blij met cameraman Jonathan van Wieren die alles heel mooi op beeld heeft gezet.” 

Voedselbank
Het idee achter de Borrelbox was voor Aurora ook dat het voor een breder publiek toegankelijk moest zijn, dan alleen voor mensen die graag een concert bezoeken.

“We wilden het zo breed mogelijk kunnen verspreiden en hebben daarom contact opgenomen met Voedselbank Vijfheerenlanden-Leerdam. We hebben 250 boxen gratis beschikbaar kunnen stellen, ook dankzij subsidie die we ontvangen hebben vanuit Kunst- en Cultuurfonds van gemeente Vijfheerenlanden. Zo kunnen we deze mensen ook een hart onder de riem steken.”

De Borrelbox is geschikt voor twee personen en kost 17,50 euro. Naast de voucher met toegangscode tot de film, zitten er lekkernijen in de box verstopt die beschikbaar zijn gesteld door diverse ondernemers uit Leerdam en omgeving: Bakker de Jager uit Leerdam, De Ambachterij uit Schoonrewoerd, Landwinkel Van Buuren Fruit uit Schoonrewoerd, De Koppelhoeve uit Leerdam, Het Span Moorkoppen uit Leerdam. 

De box, waarvan er 400 in omloop gaan, wordt vanaf 1 december verspreid, maar is vanaf 1 november al te bestellen via: www.auroraleerdam.nl.

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden