• Vier bijzondere voorstellingen in Stadspodium GO.
• Vier bijzondere voorstellingen in Stadspodium GO. Foto: Mimi van Rossem

Bijzondere voorstellingen bij Stadspodium GO in Leerdam

Algemeen 296 keer gelezen

LEERDAM • Op initiatief van het Pilgrim Initiatief en stadspodium GO worden vanaf 14 oktober vier bijzondere theatervoorstellingen gegeven in Stadspodium GO.

De voorstellingen in het Leerdamse theater zijn speciaal bedoeld voor ouderen, beginnend dementerenden, mantelzorgers en professionals. 

Namens het Pilgrim Initiatief vertelt Berry Verwijmeren hierover het volgende: “Wij, naast mijzelf zijn dit Anne Cazemier en Joost Kramer, hebben het Pilgrim Initiatief opgericht met als doel zinvolle verbindingen te leggen tussen culturele clubs en evenementen. In principe organiseren of financieren wij zelf niets, maar verlenen we wel alle hulp aan een organisatie die iets op het gebied van cultuur doet en daarbij hulp nodig heeft.”

“Ook zetten wij ons in om zinvolle samenwerking te stimuleren tussen alle verenigingen op cultureel, kunstzinnig en sportief gebied. Dat is onze missie. Om dit te bereiken hebben wij in het verleden zelf ook een aantal activiteiten gehouden. Zo hebben we een aantal ambachtmarkten op het Kerkplein voor de Grote Kerk georganiseerd, we hebben voor culturele doeleinden een podiumtent aangekocht waar alle verenigingen gebruik van kunnen maken, en ook waren we recent betrokken bij de werkgroep die er voor heeft gezorgd dat er teksten in verschillende talen op de Leerdams bankjes zijn aangebracht.”

“Verder hebben wij enkele muurschilderingen gefaciliteerd. Daarbij moet je denken aan het financieel beheer van het project. Waarom wij nu vier theatervoorstellingen organiseren, is omdat wij merkten dat er in Leerdam weinig of geen culturele activiteiten voor ouderen, licht dementerenden, mantelzorgers en professionals worden gehouden. Wij zijn op zoek gegaan naar voorstellingen waarvan wij denken dat deze voor hen interessant zijn.” 

Voorstellingen
Alle voorstellingen worden op de donderdagmiddagen gegeven en beginnen om 14:30 uur.

De aftrap wordt op 14 oktober geven door schrijver en columnist Hugo Borst. Hij vertelt in het theaterstuk ‘Mijn Moeder’ over zijn in 2015 verschenen bundel met verhalen over het leven van zijn dementerende moeder en zijn persoonlijke rol als mantelzorger. Een liefdevol portret van een moeder en haar zoon. Op ontroerende en ook tragikomische wijze spreekt hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. De omstandigheden in het verpleeghuis zorgden er voor dat Borst zich met een brief aan staatssecretaris Van Rijn mengde in de discussie over de organisatie van zorginstellingen. Deze theatervoorstelling is voornamelijk bedoeld voor mantelzorgers en professionals, maar belangstellenden zijn ook welkom. Een kaartje kost 10 euro per persoon.

Op 21 oktober ververzorgen het duo Dieke en Appie in hun liedjesprogramma een waslijn aan herinneringen. De liefde loopt als een rode draad door hun liedjes heen. Aan een rode waslijn op het podium komen afbeeldingen van herinneringen aan vroeger. Echt een voorstelling bedoeld voor senioren en andere belangstellenden. Entree is 5 euro per persoon inclusief een consumptie. 

Op 28 oktober is de voorstelling ‘Bovenkamer’ van Thomas Borggrefe te zien. Dit theaterstuk gaat over dementie en na de voorstelling gaat de acteur met het publiek in gesprek. Het is een integere theatervoorstelling over de belevingswereld van een man met dementie, met informatie over de werking van de hersenen en de betekenis van muziek. Een heel speciale voorstelling omdat Borggrefe zelf licht dementerend is en zijn ervaringen over het leven met dementie vertelt. Deze theatervoorstelling is bedoeld voor mantelzorgers, professionals en senioren. Entree is 7,50 euro per persoon, inclusief consumptie. 

De vierde theatervoorstelling is op 4 november. Dan speelt de De Muzen voorstelling ‘4 Jaar Getijden’. Dit is een voorstelling waarin niet alleen de muziek van Vivaldi centraal staat, maar waar ook grote poppen de hoofdrol spelen. Deze muziek componeerde Vivaldi geïnspireerd door de natuur en de wisseling der seizoenen. Zijn prachtige muziek gaf leven aan die verbeelding en de poppen laten die verbeelding zien, voelen, horen, ruiken, proeven: kortom beleven. Een voorstelling bedoeld voor senioren, beginnend dementerenden en hun mantelzorgers. Entree is 7,50 euro per persoon inclusief consumptie.

De kaartjes voor alle voorstellingen zijn verkrijgbaar via: www.go-leerdam.nl.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden