• Het bord met de plannen van de gemeente.
• Het bord met de plannen van de gemeente. Foto: Kees Kool

De Snoek: ‘Betrek hengelsportvereniging bij plan natuurvriendelijke oever’

Algemeen 432 keer gelezen

LEERDAM • Hengelsportvereniging De Snoek wil graag betrokken worden bij de plannen van de gemeente Vijfheerenlanden om natuurvriendelijke oever aan te leggen. Ook de ideeën van de vereniging moeten worden daarin meegenomen.

“De plannen die we ingezien hebben zien er zeer ambitieus uit”, zegt De Snoek-voorzitter Kees Kool. “Het valt ons echter tegen dat er weinig met een hengelsportoog naar gekeken is. Hier kunnen wij vast wel een rol in betekenen. In het oorspronkelijke plan blijft er bijna geen mogelijkheid voor de hengelsport over.”

Kroosoverlast
Begin van het jaar is er overleg geweest tussen de gemeente met de viswaterbeheercommissie van hengelsportvereniging De Snoek. De hengelsportvereniging is, samen met de gemeente, al jaren bezig om de kwaliteit van dit water te verbeteren. Samen is overvloedige plantengroei bestreden. Ook heeft De Snoek samen met een aantal bewoners de kroosoverlast aangepakt. Kool: “Deze wateren hebben we redelijk kroosvrij gekregen. Er is ongeveer 30 kuub kroos handmatig verwijderd. Het water rondom Huis ter Leede is nog steeds geheel kroosvrij. Andere stukken worden in het najaar aangepakt.”

Het verwijderen van het kroos wordt door de bewoners zeer gewaardeerd. “Deze wateren liggen midden in de woonwijk, tussen scholen en ouderen voorzieningen in. Aangezien meer dan 20% van de bevolking de hengelsport een warm hart toe draagt zou daar rekening mee gehouden kunnen worden.”

Vorig jaar zijn leden van De Snoek op cursus geweest om te gaan vissen met mensen uit een zorginstelling. Corona heeft deze plannen voor dit moment onmogelijk gemaakt, maar we gaan er vanuit dat er betere tijden komen. Nu hebben we één visplaats voor minder validen. Graag zou De Snoek hier nog twee van deze visplaatsen ingevuld hebben.

Verder worden er op de scholen vislessen gehouden. “Het zou mooi zijn wanneer er met zo’n dertig kinderen aan de waterkant een hengel uitgegooid kan worden”, zegt Kool: “De kinderen vissen in groepjes van vier. Dus visstekjes maken waar 4 kinderen over een breedte van circa 10 meter kunnen vissen.”

‘Het blijft stil’
Volgens Kool gemaakt moeten de ideeën van de hengelsportvereniging verwerkt worden in de plannen van de hengelsportvereniging. “De Snoek heeft deze punten aangedragen in de hoop dat dit gerealiseerd gaat worden en verwacht dat zo’n plan bij de bewoners in de smaak zal vallen. Echter van de kant van de gemeente blijft het nu stil. Sterker nog, vorige maand zijn er actuele tekeningen opgevraagd, waarna de tekeningen van vorig jaar zijn geleverd. Het ziet er naar uit dat er nog niets met de voorstellen van De Snoek is gedaan.”

Er zijn vorige maand borden geplaatst waar aangekondigd wordt dat dit plan er zit aan te komen. Kool: “De beschrijving op borden staat zeer globaal aangegeven wat er gaat gebeuren. Wanneer je op de website van de gemeente kijkt staat er iets meer. Daar staat onder andere dat er poeltjes aangelegd gaan worden. Poeltjes waar geen vissen in kunnen komen. Verder komen er moerasgedeelten.”

De bewoners van Leerdam-noord wordt toegezegd inspraak in de plannen te hebben, maar volgens Kool is het opmerkelijk dat de borden in de vakantietijd worden geplaatst en bij vragen zijn betreffende ambtenaren niet aanwezig. “Volgens de site van de gemeente houdt deze inspraak in: De plaats van bankjes en prullenbakken. De oeverinrichting staat al vast. De bewoners van Noord kunnen twee dingen doen. Of bij de gemeente om herziening van de plannen vragen of voor alle ramen en deuren goede horren aanschaffen. Dit moet wel snel gebeuren. Vóór 15 augustus moeten de reacties bij de gemeente zijn ingediend. Als deze plannen worden gerealiseerd zullen deze horren hard nodig hebben. Immers stilstaand afgesloten water zal voor muggenexplosies zorgen. Het is de vraag of dergelijk project in een woonwijk past.”

De gemeente reageert in een later stadium.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden