• Jan Neef.
• Jan Neef. Foto: aangeleverd

Lekkerkerk eert Jan Neef met overzichtstentoonstelling

Nieuws 1.097 keer gelezen

LEKKERKERK • Bij veel Lekkerkerkers hangt kunst van hun plaatsgenoot Jan Neef aan de muur. Vijftig schilderijen uit zijn rijke oeuvre worden vanaf 6 april tentoongesteld.

Binnenschipper, autodidactisch kunstenaar, eigenaar van een antiekwinkeltje: Jan Neef (1923-2014) was het allemaal, weet zijn zoon Ariejan Neef.

Afkomstig uit schippersfamilie
“Pa was afkomstig uit een schippersfamilie”, vertelt de 65-jarige Lekkerkerker. “Opa en diens drie broers verdienden allemaal hun brood in de binnenvaart. Mijn vader kreeg het vak dus met de paplepel ingegoten en heeft er ook zijn beroep van gemaakt. In 1971 verkocht hij zijn schip ‘Johanna’ en ging werken voor een scheepsvaartcoöperatie. Later begon hij samen met mijn moeder een antiekwinkeltje in Lekkerkerk.”

Jan Neef was een echte autodidact
Schilderen en tekenen deed Jan Neef al sinds zijn vijftiende.

“Een echte autodidact”, vertelt Ariejan. “Na verkoop van het schip kreeg hij serieus meer tijd voor het schilderen en begon hij tekenlessen te volgen bij Dook Everse van de Amateur Schilder en Tekenclub Rotterdam. Ook ging pa les geven. Met de bekende maritiem kunstschilder Willem Eerland als één van zijn leerlingen.”

Naast het schilderen illustreerde Jan Neef boeken en tijdschriften en was hij kunstzinnig actief voor de gemeente Lekkerkerk. Elk vertrekkend raadslid kon rekenen op een in opdracht gemaakt werk. Zijn werk ontwikkelde zich in de loop der decennia verder. Naast landschappen en de link met het water maakte hij ook portretten en illustraties en verzorgde hij voor NTI een complete teken- en schildercursus.

Toegankelijk en betaalbaar
Ariejan: “Zijn schilderonderwerpen koos hij vaak dicht bij huis. Ook hield hij ervan om zijn schilderijen toegankelijk en betaalbaar houden. Dat was één van de redenen om vooral te aquarelleren: een stuk minder duur dan olieverf. Laagdrempelig waren ook de cursussen die hij gaf in ’t Gebouw. Heel wat Lekkerkerkers kregen er les van hem als inspiratie om ook zelf kunst te maken.”

“Hoeveel schilderijen mijn vader gemaakt heeft?”, herhaalt Ariejan. “Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Het zijn er veel, dat is zeker. Veel van zijn kunst maakte hij in opdracht. Particulieren, bedrijven, gemeentes, schippers, rederijen; ze deden allemaal een beroep op hem. Scheepvaart was één van zijn specialiteiten, maar hij was ook veel in en rond Lekkerkerk actief. De Grote Kerk, De Lange Stoep, het oude dorp gezien vanaf Schuwacht en verschillende andere plekken zijn door hem vastgelegd: een kunstzinnig stukje geschiedschrijving van Lekkerkerk.”

Opening tentoonstelling

De overzichtstentoonstelling van de werken van Jan Neef wordt op zaterdag 6 april om 10.00 uur geopend door wethouder en Lekkerkerker Wisja Pannekoek. Locatie: het Kruisgebouw van de Historische Vereniging Lekkerkerk, Poolmanweg 5.

Verder kan de tentoonstelling bezichtigd worden op zondag 7, woensdag 10, zaterdag 13 en zondag 14 april. De openingstijden zijn steeds van 10.00 tot 16.00 uur. Op de zondagen zijn de openingstijden van 13.00 tot 16.00 uur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden