• V.l.n.r: juryvoorzitter Dick de Cloe, Frieda Wooning en haar man Leo
• V.l.n.r: juryvoorzitter Dick de Cloe, Frieda Wooning en haar man Leo Foto: Dirk Molenaar

Frieda Wooning Schoonhovenaar v/h Jaar: ‘duizendpoot met hart op juiste plek’

Nieuws 747 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Frieda Wooning (74) is zaterdagmiddag in het Zilvermuseum verkozen tot ‘Schoonhovenaar van het Jaar 2023’. Juryvoorzitter Dick de Cloe roemde de vrijwilligster om haar jarenlange, tomeloze inzet bij de Wereldwinkel: ‘een duizendpoot met het hart op de juiste plek’.

Evenals lintjesregen voor Koningsdag is de verrassing het leukst als de winnaar van niets weet. “Het kostte wel wat moeite om het geheim te houden. Voor het eerst in ons huwelijk heb ik een beetje moeten liegen”, grapt haar man Leo. “In samenspraak met voorzitter Gijs Metz van de Wereldwinkel werd Frieda voorgehouden dat we met het bestuur een ‘zilvertour’ zouden lopen.”

Warme ontvangst
Nietsvermoedend stapte Frieda even na vier uur het museum binnen. Groot was de verrassing dat familie en collega’s van de Wereldwinkel haar ontvingen met een hartelijk applaus. Een warm welkom, waarna Dick de Cloe zijn betoog begon, de spanning verder opbouwde en tot slot de bekendmaking onderbouwde met de keuze van de jury.

“Ditmaal hebben we ook verenigingen en organisaties gevraagd om mensen te benoemen die je niet zo vaak hoort, maar wel veel werk verzetten”, lichtte hij de werkwijze toe. “We zoeken niet degene die al in de belangstelling staat of onderscheidingen heeft ontvangen. Het gaat om de stille krachten, de steunpilaren waar de organisaties en verenigingen op kunnen bouwen.”

Vrijwilligster van het eerste uur
De Cloe benoemde Frieda als vrijwilligster van het eerste uur bij de start van de Wereldwinkel in 1998. “In de functie van bestuurslid en coördinator van de winkel hielp ze mee bij de in- en verkoop, administratie en organiseerde workshops. Haar man Leo zegt altijd: als je ze kwijt bent, dan is ze in de Wereldwinkel”, benadrukte hij haar inzet. “Het is dan ook een groot genoegen om Frieda als winnares bekend te maken.”

Mooi geweest
De winnares laat in alle bescheidenheid weten blij te zijn met de nominatie. “Nadat mijn winkelwerk stopte in de slagerij van mijn zwager Cor Wooning was ik op zoek naar vrijwilligerswerk met winkelverkoop. Ik las over de plannen van de Wereldwinkel in Schoonhoven en heb me aangemeld”, motiveert Frieda haar besluit van toentertijd. “Nu vind ik het mooi geweest. Er zijn genoeg ‘jonge senioren’, die de taken kunnen overnemen. Het is nu meer tijd voor mijn kinderen en zes kleinkinderen. Leo blijft druk bij de vogelvereniging; we lopen elkaar dus zeker nog niet in de weg”, lacht ze.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app