Vanuit de lucht is goed het patroon van het slagenlandschap te zien. In de Krimpenerwaard is 2.000 kilometer aan slootjes, dus 4.000 kilometer aan oevers.
Vanuit de lucht is goed het patroon van het slagenlandschap te zien. In de Krimpenerwaard is 2.000 kilometer aan slootjes, dus 4.000 kilometer aan oevers. Foto: Abe Maaijen

De Krimpenerwaard is een documentaire waard

Nieuws 453 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Fotograaf Abe Maaijen weet met de documentaire De waardige Waard het natuurlijke ontstaan, de menselijke invloed, bedreigingen, natuurschoon en recreatie in de Krimpenerwaard te vatten in een documentaire van 36 minuten. Uiteraard vol mooie beelden.

Abe liep al langer rond met het idee om een documentaire te maken van zijn eigen leefomgeving. “De Krimpenerwaard is het enige nog compleet intacte slagenlandschap in de wereld. Ik laat zien hoe vanaf 10.000 jaar geleden dat dikke pak veengrond is ontstaan en hoe de mens zo’n 1.000 jaar geleden het gebied begon te cultiveren tot wat het nu is. Ik ga ook in op de bedreigingen zoals exotische dieren en planten en de verlaging van het waterpeil. Aan de hand van kanotochten en veel opnames met drones laat ik zien hoe mooi het gebied is.”

Voor zover Abe de feiten nog niet wist, heeft hij uitgebreid onderzoek gedaan naar het ontstaan van het gebied, de historie van de stadjes en dorpen, de oorspronkelijke polders en de functies van waterlopen en wegen. “Ik moet wel weten waar ik het over heb. Alleen van de tiendwegen weet ik niet heel zeker of die te maken hebben met de waterhuishouding.” Voor het beeldmateriaal heeft hij kunnen putten uit de vele foto’s die hij de afgelopen decennia heeft gemaakt. Met luchtopnames laat hij de samenhang van het gebied zien. Daarvoor heeft hij zichzelf de fijne kneepjes aangeleerd voor het maken van filmbeelden met een drone. “Ik heb bij de hele productie van een paar mensen hulp gehad, maar de hele documentaire is zonder budget gemaakt.” Anderhalf jaar heeft hij eraan gewerkt, maar hij vindt dat het gebied dat waard is. “Eigenlijk zou dit gebied op de Werelderfgoedlijst moeten.”

De documentaire is op 3 oktober voor het eerst vertoond voor leden van de historische vereniging Oud-Stolwijck. Abe vertoont de documentaire op verzoek ook op andere locaties.

Dit interview verscheen eerder in het gratis af te halen magazine WAARD. Het hele magazine is hier te lezen: https://kmp.nl/onze-titels/magazines/waard/ Tevens zijn daar de afhaaladressen te vinden.  


Link naar PDF bestand
Abe Maaijen: “Het is nog best lastig om tegelijk de drone te besturen en goede filmbeelden te maken.”
De documentaire begint met een rondvlucht langs alle dorpen en stadjes, zoals Haastrecht met op de voorgrond het museum Bisdom van Vliet en op de achtergrond de Reeuwijkse Plassen
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• De grutto.
Dinsdag 12 maart: startavond weidevogelseizoen met 'Grutto-Astrid' Nieuws 18 uur geleden
• Groepsfoto met Paul van Schaik als stralend middelpunt.
Gouden KNVB-speld en erelidmaatschap voor Paul van Schaik Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Amnesty-werkgroep Krimpenerwaard deelt bloemen uit rond Vrouwendag Nieuws 21 uur geleden

Download onze app