De Molukse kerk staat al vier jaar leeg en maakt een verloederde indruk.
De Molukse kerk staat al vier jaar leeg en maakt een verloederde indruk.

Renovatie Molukse kerk Krimpen a/d IJssel start na de zomer

Algemeen 765 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De Molukse kerk is eind juli officieel overgedragen aan stichting Geredja-Geredja Maluku Krimpen aan den IJssel. Dankzij deze procedurele mijlpaal start de renovatie van het al vier jaar leegstaande pand na de zomer.

Stichting Geredja-Geredja Maluku Krimpen aan den IJssel (GGMK) wil zo spoedig mogelijk na de zomervakantie starten met de meest noodzakelijke renovatiewerkzaamheden. De stichting hoopt het pand begin 2017 weer in gebruik te kunnen nemen.

Gevel
De buitengevel van het uit de jaren zestig daterende godshuis aan de Patrijzenstraat krijgt een fikse opknapbeurt. De asbest in de gevel wordt verwijderd en architect Van der Laan heeft een nieuwe gevel met veel raampartijen ontworpen. Ook het dak wordt onder handen genomen, evenals de vloer en verwarming. Dit zijn de hoogst noodzakelijke werkzaamheden om het verloederde pand weer in gebruik te kunnen nemen, later zullen nog meer renovatiewerkzaamheden volgen.

De totale renovatie kost zo'n 200.000 euro. Op dit moment is de helft van het geld binnen. Onder andere dankzij een gift van Rotary Krimpenerwaard West, de inspanningen van een vriendenstichting Tjari Dana die de afgelopen jaren actief fondsen heeft verworven en een gemeentelijke bijdrage van 27.000 euro voor de asbestsanering.

Acties
De komende periode volgen acties om de resterende 100.000 euro in te zamelen. GGMK zal bedelbrieven sturen naar organisaties in het hele land en de vriendenstichting gaat door met de succesvolle maaltijdservice voor bedrijven en particulieren. Tevens wil de GGMK evenementen organiseren. Gedacht wordt aan een Pasar Malam of Pasar Maluku, sportactiviteiten of korenslag.

Daarnaast hoopt de stichting op hulp in de vorm van sponsoring of pro deo diensten. "De renovatie is een groot project en daar hebben we veel handjes voor nodig", zegt Lily Lewakabessy, voorzitter van GGMK. Deze lokale stichting, met vertegenwoordigers van de drie Molukse kerkgenootschappen in Krimpen aan den IJssel, heeft als doel de kerk te renoveren.

Eigenaar
Om tot renovatie over te kunnen gaan, was het noodzakelijk dat GGMK eigenaar werd van het pand. Dit was een voorwaarde van de gemeente bij toekenning van de bijdrage voor de asbestsanering. "Het is lastig investeren in een pand dat niet van jou is", verklaart wethouder Jaap Blankenberg. De kerk was in eigendom van de Kerkvoogdrijraad van Molukse Kerken (KVR), die 26 Molukse kerken in beheer.

De Krimpense Molukse kerk is de eerste kerk die is overgedragen aan een lokale stichting. Blankenberg: "Het was een moeizaam proces doordat de omstandigheden ingewikkeld waren." Met behulp van Lint Notarissen konden de KVR en GGMK op 22 juli de handtekening zetten onder de officiële overdracht.

Storm
Op 3 januari 2012 raakte de in slechte staat verkerende Molukse kerk ernstig beschadigd door een storm. Onder andere het dak lekte en tijdens een inspectie werd asbest aangetroffen, waarop de gebruiksvergunning werd ingetrokken.

De drie Molukse kerkgenootschappen die in het pand huisden vonden onderdak bij PKN gemeenten. "We zijn met open armen ontvangen, we waren direct welkom", kijkt Lewakabessy dankbaar terug. Inmiddels is de wijk rondom de kerk door Qua Wonen en de gemeente opgeknapt, wat de verloederde kerk tot een nóg grotere dissonant maakt.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie